JOŠ UVEK POSLUJU U RUSIJI: "Mekdonalds" i "Koka-kola" razočarali Ukrajince

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je za CNN da "sve zapadne kompanije moraju da se povuku iz Rusije" iz humanitarnih razloga.

Kuleba je rekao da je "jednostavno protiv osnovnih principa morala nastaviti sa radom u Rusiji i tamo zarađivati".

- Taj novac je natopljen ukrajinskom krvlju - poručio je ukrajinski šef diplomatije za CNN.

Nakon što joj je Kuleba uputio kritike zbog toga što nastavlja da kupuje sirovu naftu od Rusije, energetska kompanija "Šel" je saopštila da će "profit od ograničene količine ruske nafte koju moramo da kupimo prebaciti u namenski fond kako bi se ublažile strašne posledice koje rat ostavlja na narod Ukrajine."

Na pitanje CNN da prokomentariše takvu odluku, Kuleba je rekao da sve energetske kompanije treba da prestanu da kupuju rusku naftu.

- Ovo ne važi samo za 'Šel', već i za druge kompanije. Uvedene su neke oštre mere Rusiji, ali svi znamo da najveći prihodi dolaze od trgovine naftom i gasom. Danas ruska nafta i gas mirišu na ukrajinsku krv - rekao je Kuleba.

Kuleba je kritikovao i 'Koka-kolu' i 'Mekdonalds' kao dve multinacionalne kompanije koje nastavljaju da posluju u Rusiji.

- Bili smo uznemireni kada smo čuli da kompanije kao što su 'Koka-kola' i 'Mekdonalds' ostaju u Rusiji i nastavljaju da isporučuju svoje proizvode - rekao je on.

Izvor: N1
Foto: Ilustacija/Pexels.com

Pogledajte još