Skandal u FIFI!

Predsednik FIFA Sep Blater je u Cirihu odmah održao konferenciju za novinare na kojoj je rekao da je šokiran onim što je izneto u Engleskoj.

"Šokiran sam, ali tražim dokaze. Da bismo mogli da kaznimo one koji su prekršli naš etički kodeks, moramo da dobijemo dokaze. Želim da kažem da članove Izvršnog biroa nisam birao ja i ne mogu da znam ko je od njih anđeo, a ko đavo", rekao je Blater.

Bivši predsednik Fudbalske asocijacije Engleske Dejvid Trismen javno je optužio četvoricu članova Izvršnog biroa FIFA da su tražili mito da bi glasali da organizaciju Mondijala 2018. godine dobije Emgleska. Pošto je njihov zahtev odbačen, Rusija je dobila najviše glasova.

Prema rečima Trismena, reč je o potpredsedniku FIFA i predsedniku zone KONKAKAF Džeku Varneru, predsedniku Fudbalske federacije Brazila Rikardu Teikseiri, predsedniku Južnoameričke fudbalske konfederacije Nikolasu Leosu iz Paragvaja i predsedniku Fudbalskog saveza Tajlanda Voraviju Makudiju.

Nekoliko sati kasnije, član britanskog parlamenta i predsednik parlamentarne komisije koja istražuje razloge neuspeha kandidature Engleske za organizaciju prvenstva sveta Demijan Kolins izjavio je da ima podatke da su druga dvojica članova Izvršnog biroa FIFA primili mito da bi glasali da Katar dobije organizaciju Mondijala 2022.godine.

Prema njegovim rečima, predsednik Afričke fudbalske konfederacije Kamerunac Isa Hajatu i predsednik Fudbalske federacije Obale Slonovače Žak Anuma primili su po milion i po dolara da glasaju za Katar.

Trismen je novinarima rekao da je Varner tražio tri miliona funti za otvaranje fudbalskih centara u Trinidadu i Tobagu, ali je insistirao da novac bude uplaćen na njegov privatni račun.

Leos je tražio titulu viteza Ujedinjenog Kraljevstva, Makudi tv prava za prijateljsku utakmicu Tajland - Engleska, a Teikseira je Englezima poručio da dođu u Brazil i kažu šta nude za njegov glas.

Pogledajte još