FIFA suspendovala Nigeriju

Mešanje države, tačnije političara u rad nacionalnih fudbalskih saveza, bez obzira gde se na planeti nalazili, strogo je zabranjeno i FIFA to nastavlja da kažnjava.

Nigerijska fudbalska federacija (NFF) momentalno je suspendovana zbog mešanja čelnika Vlade Nigerije u rad te organizacije, saopštila je FIFA u sredu.

U saopštenju objavljenom na portalu Svetske fudbalske asocijacije, podseća se da svaka njena članica mora potpuno nezavisno da funkcioniše u odnosu na državu i da je strogo zabranjeno mešanje treće strane u njen rad.

Pretpostavka je da je do mešanja u rad NFF došlo posle uplate ogromnih bonusa koje su "Super orlovi" zaslužili, pre svega, samim plasmanom na SP u Brazilu, a potom i prolaskom u osminu finala gde su poraženi od Francuske.

FIFA je još 4. jula poslala pisma na sve relevantne adrese u Nigeriji u kojem je izrazila svoju zabrinutost zbog situacije u NFF, a pet dana kasnije stigle su i sankcije.

Povod za suspenziju je odluka ministra sporta Nigerije da autokratski postavi jednog visokog državnog funkcionera da upravlja NFF, nakon što bude okončan sudski spor u kojem učestvuju zvanični čelnici Saveza.

"Suspenzija će biti ukinuta istog trenutka kada se predsedniku NFF, članovima Skupštine NFF, administraciji NFF i Izvršnom odboru NFF bude dozvolio nesmetan rad, bez mešanja treće strane", saopšteno je u FIFA.

Do tada, ni nacionalna selekcija Nigerije, niti klubovi iz te zemlje, neće moći da učestvuju u međunarodnim takmičenjima. To se, za sada, najviše tiče U20 ženske selekcije Nigerije koja bi trebalo da učestvuje na FIFA svetskom prvenstvu od 5. do 24. avgusta.

Takođe, u periodu suspenzije, NFF neće moći da ima konkuriše ni za kakvu vrstu pomoći od strane FIFA, niti CAF (Konfederacija afričkog fudbala).

Izvor: Mondo

Pogledajte još