NAPRAVLJEN VELIKI POMAK: Vlada usvojila preporuke za sprečavanje nasilja nad ženama

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da je Vlada Srbije usvojila sve njene preporuke za sprečavanje nasilja nad ženama tokom trajanja mera protiv epidemije koronavirusa, koje su uključivale i izolaciju.

Janković je na konferenciji "Osnažene menjamo naše zajednice" u Palati Srbija rekla i da su ispunjeni i kriterijumi da žena u parlamentu ima više od 40 odsto, kao i da je "napravljen veliki pomak" u broju žena koje vode opštine i gradove, jer su trenutno 23 žene predsednice opština ili gradonačelnice.

Generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić je pozvala na solidarnost sa narodom Ukrajine, nad kojom je Rusija izvršila invaziju, a posebno ženama, i ukazala da se u toku rata gubi "svako ljudsko pravo i pravo na slobodu".

Pejčinović Burić je ocenila i da je Srbija preduzela značajne korake donoseći zakon protiv nasilja u porodici i usvajajući zakonske odredbe koje omogućavaju zaštitu žrtava, kao i da je u cilju ispunjavanja standarda za članstvo u EU, po pitanju sprečavanja porodičnog nasilja, od ključnog značaja saradnja republičkog zahtitnika građana sa Savetom Evrope.

Ministar inostranih poslova Nikola Selaković je rekao da "rodna ravnopravnost nije utopija već ostvarivi cilj", kao i da se 14 žena nalazi na čelu ambasada.

- Stvoren je pravni okvir za procesuiranje i eliminisanje svih oblika nasilja u porodici - rekao je Selaković i dodao da se srpsko zakonodavstvo po tom pitanju usklađuje sa "međunarodnim pravnim okvirima".

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još