TRI DELOTVORNA RECEPTA: Koji su benefiti maske za kosu od kokosovog ulja?

Poslednjih godina, kokosovo ulje postalo je gotovo nezaobilazan sastojak u beauty sferi, ali dok je njegovo korišćenje na koži (naročito lica) i dalje upitno, definitivno je, sigurno i provereno da čini čuda kada je u pitanju kosa. Iz iskustva kako nas "običnih" ljudi, tako i profesionalaca, kokosovo ulje neguje vlasište i čini kosu zdravijom, hidriranom, gušćom i dužom. Hm, nije li ovo sve što želimo od kose? Mi bismo rekli da jeste!

Odlična stvar u vezi sa uključivanjem kokosovog ulja u negu kose je ta da nije neophodno koristiti profesionalne proizvode koji ga u sebi sadrže - jednako delotvorna biće i maska koju sami napravite, a mi vam u nastavku donosimo i tri odlična recepta koje već danas možete isprobati.

Ali, pre svega, koji su to benefiti maske za kosu sa kokosovim uljem?

Čini kosu glatkom i sjajnom - kokosovo ulje zaglađuje dlaku, sprečava kovrdžanje, umanjuje oštećenja te štiti kosu od toplote i UV zračenja.

Hidrira kovrdže - kokosovo ulje je savršeno za kovrdžavu kosu koja je sklonija isušivanju, "pripitomljavajući" kovrdže i dajući im meku definiciju i dugotrajan oblik.

Može da spreči gubitak kose - hranljive materije kokosovog ulja jačaju kosu, sprečavaju njeno lomljenje i pomažu kosi da izgleda gušće i punije. Uz kokosovo ulje vlasište je nahranjeno, kosa hidrirana i spremna da raste izgledajući zdravo i blistavo.

Može da izleči perut - budući da deluje protivupalno i hidratantno, kokosovo ulje pomaže kod peruti, suvog vlasišta i ekcema, zahvaljujući laurinskoj kiselini koja vraća balans koži glave.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Maska sa kokosovim uljem za suvu kosu

Pomešajte dve kašike ekstra devičanskog kokosovog ulja, jednu kašiku meda i jedno jaje.

Ukoliko kokosovo ulje nije u tečnom stanju, rastopite ga na ringli ili u mikrotalasnoj. Jaje umutite u posebnoj posudi, a potom ga pomešajte sa toplim (ne prevrućim!) kokosovim uljem. Dodajte med i sve dobro promešajte dok masa ne postane kompaktna.

Masku nanesite detaljno, na svaki pramen čiste, vlažne kose, od korena do vrhova i nežno je umasirajte. Umotajte kosu u kapu za tuširanje, peškir ili pamučnu majicu i isperite nakon 30 minuta, vodom i omiljenim šamponom. Imajte na umu da ćete kosu možda morati da isperete dva do tri puta dok se maska u potpunosti ne ukloni.

Maska sa kokosovim uljem za beživotnu kosu

Pomešajte dve kašike ekstra devičanskog kokosovog ulja i jednu kašiku jabukovog sirćeta.

Ukoliko kokosovo ulje nije u tečnom stanju, rastopite ga na ringli ili u mikrotalasnoj i pomešajte sa sirćetom.

Kada maska bude dovoljno hladna da možete da je koristite, nanesite je na suvu ili vlažnu kosu, pramen po pramen, sve dok cela kosa ne bude ravnomerno pokrivena smesom. Ostavite masku da deluje 15-20 minuta, a zatim je isperite i nastavite sa uobičajenom rutinom nege.

Maska sa kokosovim uljem za oštećenu kosu

Kokosovo ulje samo po sebi je odlično za oštećenu kosu, naročito ako ga ostavite da deluje preko noći. A, za ovu jednostavnu masku biće vam potrebne samo dve kašike kokosovog ulja.

Ukoliko kokosovo ulje nije u tečnom stanju, rastopite ga na ringli ili u mikrotalasnoj i ravnomerno nanesite na vlažnu ili suvu kosu. Kosu umotajte u peškir ili kapu za tuširanje i ostavite da maska prenoći - idealno je da je držite minimum 7 sati, a potom kosu operite na uobičajeni način.

Izvor: Grazia.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još