ODLIČNA ZA PAROVE, ALI I ZA SAMCE: Šta je seks-terapija?

Ova vrsta terapije može da pomogne osobi da istraži svoju seksualnu istoriju i pronađe rešenja za poboljšanje sadašnjosti i budućnosti.

Iako neki možda misle da je seks-terapija rezervisana za one koji su se našli u problematičnoj vezi ili su iskusili potpunu seksualnu disfunkciju, seksualna terapeutkinja i direktorka Instituta za terapiju za intimnost, seks i veze dr Dženi Skajler kaže da se takva terapija, kao deo psihoterapije, bavi svim mogućim seksualnim problemima pojedinca ili para.

- Seks-terapija uključuje seanse sa seks-terapeutom koji procenjuje sve probleme seksualne funkcije ili intimnosti, identifikuje sve dijagnoze i izrađuje sveobuhvatan plan lečenja - objašnjava ona i kaže da je takva terapija za svakog, ne samo za parove.

- Često radim i sa samcima koji trenutno nisu u vezi, ali žele da porade na svojim intimnim problemima pre nego što uđu u partnerske odnose - rekla je za "Mind Body Green".

Njen pristup, dodaje, uključuje i pomaganje klijentima da shvate vezu između uma i tela kako bi poboljšali seksualni užitak, kao i da se povežu sa svojom željom i uzbuđenjem kako bi im seksualni život bio bolji.

Seksualna terapija nikad ne uključuje golotinju niti bilo kakvo dodirivanje između klijenta i terapeuta.

- Kao seksualna bića, svi nosimo sa sobom i složene seksualne istorije koje uključuju celoživotne porodične i društvene poruke, a koje utiču na naše seksualno funkcionisanje, sliku tela i odnose - objašnjava doktorka Skajler, pa terapija može posebno da pomogne i da istraži svoju seksualnu istoriju i pronađe rešenja za poboljšanje sadašnjosti i budućnosti.

Sesije su često edukativne i pružaju tehnike koje klijentima pomažu da dožive više seksualnog zadovoljstva, a klijenti dobijaju praktične domaće vežbe koje su često dopunjene relevantnim tekstovima i/ili video-zapisima.

Izvor: Vijesti.me
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još