OSAM SAVETA ZA RODITELJE: Kako pomoći detetu da savlada ljubomoru?

Ako jedno dete upoređujete sa drugim to kod njih može da izazove osećaj da jedno više volite od drugog. Takođe je važno da nikad ne tražite krivca nego jednako podelite odgovornost i pokažite im kako je super imati brata ili sestru.

1. Prihvatite emocije deteta

Roditelji treba da prihvate da dete može da bude ljuto, ljubomorno ili tužno. Moraju da im objasne da je normalno da osećaju negativne emocije i naučite ih kako da se nosite sa negativnošću.

2. Provodite nasamo vreme sa detetom

Ako primetite da dete oseća da mu ne posvećujete dovoljno pažnje, psiholozi predlažu da izdvojite vreme i provedete ga sa detetom.

3. Ne krivite ih

Pokušajte da ne ograničavate jedno dete zbog drugog i pažljivo birajte reči.

Na primer, nemojte detetu reći da ne može da se igra jer brat ili sestra spavaju. Umesto toga, osmislite neku mirnu aktivnost, poput crtanja, čitanja, pravljenja figurica od gline ili plastelina.

4. Ne upoređujte decu

Ako jedno dete upoređujete sa drugim to može kod njih da izazove osećaj da nekoga više volite. Osim što će izazvati ljubomoru može da potkopa njihovo samopoštovanje i podstakne teskobu.

5. Nasmejte ih

Smeh ima brojne zdravstvene koristi za ljude. Između ostalog, može da smanji nivo anksioznosti. Psiholozi predlažu korišćenje ovog alata za rešavanje ljubomore između braće i sestara.

6. Rešite se rodne pristrasnosti

Roditelji se prema deci često ponašaju različito u zavisnosti od pola. Od devojčica se očekuje da budu sramežljive i lepe, a od dečaka da budu jaki i da ne izražavaju svoja osećanja. Ali, ako ne dopustite sinu da se igra istom igračkom kao i vaša ćerka, dečak može da postane ljubomoran.

7. Podjednako podelite odgovornosti

Ako se deca potuku ili posvađaju, ne može samo jedno da bude krivo. Stručnjaci predlažu da roditelji istraže srž sukoba i nateraju obe strane da se suoče sa odgovornostima za svoje postupke.

8. Pokažite im da je super imati brata ili sestru

Možete da im pročitate neku knjigu koja govori koliko je dobro imati brata ili sestru ili im na sopstvenom primeru to pokažite, piše "Bright Side".

Izvor: N1/24sata.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još