I ŠTA ĆEMO SAD: Patrijarh Porfirije otkrio kako je razumeo stih Konstraktine pesme "In corpore sano"

Patrijarh srpski Porfirije ocenio je komentarišući stih "I šta ćemo sad" iz pobedničke pesme koja će Srbiju predstavljati na Evroviziji, da Crkva - koja nije ni staromodna ni moderna već savremena - "daje mogućnost svakome ko traga za smislom svoga postojanja u istoriji i večnosti" za "odgovore na najdublja suštinska pitanja".

- Ovih dana u jednoj pesmi čuo se stih: Šta ćemo sad? Ja sam i čitavu pesmu i taj stih razumeo na sledeći način: pokušavamo da budemo savršeni spolja - slavni, lepi, moćni, bogati i tako dalje, a onda dođe jedan mali kvar u našem životu. Dođemo u graničnu situaciju, kako to kažu mudri ljudi danas, i onda shvatimo da od svega toga spolja nema nikakve pomoći - naveo je patrijarh u besedi povodom Nedelje Pravoslavlja u hramu Svetog Save na Vračaru.

- Crkva je zato ne samo savremena, nego večna, jer odgovara na večna pitanja i daje mogućnost svakome ko traga za smislom svoga postojanja u istoriji i večnosti. Daruje tu večnost - rekao je patrijarh,

On je, kako se navodi u saopštenju Informativne službe SPC, poručio da "Crkva niti je staromodna, niti je moderna" već "uvek aktuelna, uvek odgovara, daje mogućnost onome koji traži istinu, koji čezne za večnošću, za ljubavlju".

- Do nje se u Hristu i Hristom dolazi. Ona daje mogućnost da svako dobije odgovor na svoja suštinska, najdublja pitanja - naveo je patrijarh Porfirije.

Izvor: N1/FoNet
Foto: Телевизија Храм - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još