Guča: Koncerti Gorana Bregovića i Miroslava Ilića

Organizatori najveće smotre trube na svetu najavljuju najraznolikija nadmetanja, od takmičenja u izradi rukotvorina srpskog naroda do izbora najbolje trube takmičara iz svih krajeva Srbije, ali i iz zemalja širom sveta.

- Zaljubljenici u trubu imaće priliku da prate takmičenje narodnih trubačkih orkestara Srbije i kazivača narodnih zdravica, izbor najlepše srpske nošnje, narodni višeboj i smotru izvornog narodnog stvaralaštva. U Guči će gostovati mnogi inostrani muzički, folklorni i pevački ansambli, a na programu su koncerti čuvenih trubača i popularnih muzičara - kaže za "Večernje novosti" Slobodan Jolović, predsednik Saborskog odbora i opštine Lučani.

Tako će četvrtog dana festivala, u četvrtak 11. avgusta, uz najbolje prošlogodišnje svetske i srpske trubače, Dejana Petrovića, Ekrema Mamutovića i Dragana Ignjića, nastupiti i pevač Miroslav Ilić, koji je prošle godine svojim koncertom „zapalio“ Guču.

U subotu, na finalnom takmičenju najboljih srpskih trubača i orkestara, pojaviće se Boban Marković, a u nedelju, 14. avgusta, na takmičenju za prvu trubu sveta, koncert će održati naš proslavljeni muzičar Goran Bregović.

Vlada Republike Srbije će i ove godine biti pokrovitelj Sabora u Guči, a Jolović će, kako kaže, uputiti poziv da Sabor otvore predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, zamenik predsednika Vlade Ivica Dačić, ministar kulture Predrag Marković, ambasador Rusije Aleksandar Konuzin i trubač Boban Marković.

- Država nikada nije dovoljno dobro razumela značaj ove manifestacije za Srbiju i naš narod. Ove godine dobio sam obećanje ministra kulture Markovića da će njegovo ministarstvo podržati Sabor - rekao je Jolović.

Učešće na ovogodišnjem izboru za prvu trubu i orkestar sveta već je potvrdilo desetak inostranih orkestara.

Pogledajte još