Prof. dr Ivanu Petroviću iz Instituta Vinča uručen Nacionalni orden za zasluge (FOTO)

U ime predsednika Republike Francuske, ambasador Francuske u Srbiji, Pjer Košar uručio je Nacionalni orden za zasluge u rangu viteza prof. dr Ivanu Petroviću, eminentnom naučniku sa Instituta "Vinča".

Svečanost je održana u prisustvu direktora Instituta Vinča, rektora Univerziteta u Beogradu, porodice i bliskih saradnika profesora Petrovića. Ambasador Pjer Košar je u svom govoru istakao izuzetne zasluge ovog velikog naučnika i prijatelja Francuske i doprinos vrhunskoj francusko-srpskoj saradnji, kao i i njegov impresivan doprinos francuskim, evropskim i međunarodnim naučnim istraživanjima u oblasti nuklearne fizike i borbe protiv raka.

Profesor Petrović proveo je u Parizu-Sakle četiri godine, 1989 - 1993. godine, gde je započeo dugogodišnju saradnju sa CEA, francuskom komisijom za atomsku energiju. Tokom tog boravka razvio je inovativne i vrlo efikasne metode proračuna curenja neutrona, čime je direktno doprineo podizanju nivoa bezbednosti francuskih reaktora, i to posebno zahvaljujući razvoju fizičkog modela, TIBERE, koji je prethodio razvoju istoimenog softvera, neophodnog za projektovanje i rad nuklearnih elektrana. Nakon odbrane doktorske teze 1993. godine, profesor Petrović je nastavio karijeru na Politehničkoj školi u Montrealu i na univerzitetu Berkli, gde je sa svojim bivšim kolegama iz francuske CEA doprineo razvoju još jednog fizičkog modela, TIBERE II. Softver TIBERE I i II su i danas u funkciji.

Od 1997. godine, profesor Petrović boravi u Beogradu gde se priključuje naučnoj zajednici Instituta za nuklearne nauke u Vinči, vodeće institucije u regionu u oblasti nuklearne fizike i nuklearnih istraživanja. Lično je predano razvijao izuzetno kvalitetnu saradnju sa Francuskom, radeći na upotrebi zračenja u svrhe lečenja kancera. U okviru multidisciplinarnog tima u Srbiji i Francuskoj (pri Nacionalnom centru za naučna istraživanja i Centru za nuklearne studije Univerziteta u Bordou I) kojeg predvodi, profesor Petrović se posebno bavi proračunima i modelovanjem, omogućavajući izradu efikasnih i odgovarajućih terapijskih protokola za prevazilaženje te opake bolesti.

Prilikom uručenja ordena u ambasadi, profesor Petrović je u svom govoru posebno istakao, pre svega, kvalitet francusko-srpskih veza u oblasti nauke, kao i kvalitet istraživanja kako na Univerzitetu u Beogradu sa koga je potekao, tako i u Institutu Vinča, u kome godinama radi. Osvrnuvši se se na svoju karijeru, izrazio je iskrenu zahvalnost svim naučnicima sa kojima je svih ovih godina sarađivao, a posebno svom mentoru, profesoru Pjeru Benoa, i jednoj od svojih najbližih saradnica, profesorki Aleksandri Ristić-Fira, koja je molekularni biolog.

Nacionalni orden za zasluge, koji je ustanovio je 1963. godine general de Gol, jedan je od dva najviša francuska nacionalna ordena, uz Orden Legije časti.

Izvor: rs.ambafrance.org
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još