ČETIRI MOGUĆA RAZLOGA: Zašto nam se samo jedna nozdrva zapuši kada smo bolesni?

Iako je to uobičajena pojava, ništa nije čudnije od osećaja da vam je jedna nozdrva potpuno zapušena, a druga savršeno prohodna. To se može dogoditi kada ste bolesni ili ukoliko patite od alergija, ali i naizgled bez ikakvog razloga, kad se probudite.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih može da dođe do ove pojave, prema mišljenju otorinolaringologa dr Entonija Korneta.

1. Normalan nazalni ciklus može izazvati začepljenje nosne čaure

Dr Korneta kaže da telo prirodno prolazi kroz nazalni ciklus, u kom se začepljenost smenjuje između dve nozdrve. To se događa kada se nosna čaura, koja čisti i vlaži vazduh koji udišemo, zapuši.

- To se može javiti i kada je čaura zbog alergije sa jedne strane više otečena nego sa druge strane - kaže doktor i preporučuje korišćenje nazalnog steroida ili antihistaminika u spreju.

Ako problem potraje i remeti kvalitet vašeg života, vreme je da posetite doktora.

2. Spavanje na boku

Spavanje na boku za mnoge je najudobniji položaj, ali ako imate često problem sa zapušenom nozdrvom, možda bi trebalo da razmislite o promeni poze u kojoj spavate. Dr. Korneta predlaže spavanje u blago povišenom položaju.

3. Devijacija septuma

Nosna pregrada nalazi se u sredini nosa i razdvaja desnu i levu nosnu šupljinu, objašnjava dr Korneta.

Devijacija septuma događa se kada je ova pregrada kriva ili deformisana. Kada se tanki zid koji razdvaja vaše nozdrve pomakne na jednu stranu, nozdrve postaju različite veličine. Disanje kroz užu nozdrvu je otežano i može da stvori osećaj da vam je jedna strana nosa hronično zapušena.

- To je često stanje i retkost je da je nečiji septum savršeno prav. Devijacija septuma ne mora da bude povezana sa traumom. Često se događa da naše kosti lica rastu i razvijaju se. Ispravljanje devijacije septuma zahteva operaciju. Ako ste zabrinuti da imate devijaciju septuma, razgovarajte sa svojim doktorom - savetuje on.

4. Polipi u nosu

Polipi mogu da rastu u nosu i ometaju disanje. Otorinolaringolog kaže da to stanje ima i druge simptome kao što su pritisak na čelo i gubitak čula ukusa i mirisa.

- Obično proizlaze iz alergija, ali ne uvek. Ako osetite ove simptome, posetite lekara. On će, nakon što i ako dijagnostkuje polipe, prepisati sprej za nos, oralne lekove, a u nekim ozbiljnijim slučajevima i inekcije steroida ili operaciju - kaže dr Korneta.

Kada bi trebalo da potražite pomoć lekara?

Začepljen nos je uobičajen i čest problem. Može da utiče na svakodnevni život osobe, a često utiče i na san. Postoje mnogi nazalni i oralni lekovi bez recepta koje ljudi mogu da isprobaju.

Međutim, ukoliko začepljenost nosa značajno utiče na kvalitet života, svakako bi trebalo da posetite lekara.

Izvor: N1/Index.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još