HIT ANTIEJDŽ SASTOJAK: Šta sve treba da znate o peptidima?

Čini se da se svaki dan pojavi neki novi sastojak za negu kože za koji stručnjaci za kožu i beauty influenseri obećavaju da menjaju kožu na bolje.

U poslednje vreme na toj listi kozmetičkih otkrića sve češće nailazimo na peptide. Peptidi se prirodno nalaze u koži, ali se takođe nalaze u sastavu mnogih proizvode za negu kože – i to sa dobrim razlogom.

Peptidi su aminokiseline koje grade određene proteine potrebne koži. Jedan od njih je kolagen koji je napravljen od tri polipeptidna lanca, tako da dodavanje peptida u kožu može stimulisati kožu da proizvodi kolagen. Više kolagena može dovesti do čvrste i zategnte kože.

Naše telo prirodno proizvodi kolagen, ali vremenom se ta proizvodnja smanjuje, što može prouzrokovati da koža izgleda naborano i beživotno. Tu nastupaju peptidi koji su sposobni da stimulišu proizvodnju kolagena te tako uspore pojavu znakova starenja.

Kako peptidi deluju na kožu?

Uključivanje peptida u svakodnevnu rutinu nege kože ima mnogo prednosti. Peptidi mogu da prodru kroz spoljašnji sloj kože što znači da mogu da dođu do dubljih slojeva. Kada se peptidi nanesu na kožu u obliku kreme ili seruma, oni šalju signale koji govore ćelijama da proizvode kolagen i elastin tamo gde nam je najpotrebnije i ovakvi peptidi nazivaju se signalni peptidi.

Osim ove vrste peptida, postoji još nekoliko vrsta koje imaju značajnu ulogu u nezi kože. Peptidi nosači isporučuju minerale u tragovima u kožu kako bi pojačali kolagen, dok peptidi inhibitori enzima deluju na usporavanje prirodnog razlaganja kolagena u koži. Neurotransmiterski peptidi blokiraju oslobađanje hemikalija koje izazivaju kontrakciju mišića mimike čime se izglađuju bore.

Benefiti peptida za kožu:

Poboljšana prirodna barijera kože

Koža lica ja naizloženiji deo telo spoljašnjim uticajima, a njena prirodna barijera je prva linija odbrane od tih uticaja. Lice je svakodnevno izloženo bakterijama, ultraljubičastim zracima, zagađenjima i drugim toksinima. Nakon tridesete godine počinju da se javljaju prva oštećenja kožne barijere i samim tim smanjuje se i njena zaštitna funkcija. Peptidi pomažu u izgradnji i jačanju kožne barijere.

Smanjene bore i eleatičnija koža

Stimulišući sintezu kolagena, peptidi utiču na punoću i jedrinu kože lica, a kada je koža čvršća i puna, bore i fine linije će biti manje vidljive. Pored kolagena, peptidi grade i elastinska vlakna, takođe vrstu proteina. Ova vlakna čine kožu čvršćom i zategnutijom.

Ujednačen ten i antiinflamatorni efekat

Peptidi sadrže antioksidante, koji se bore protiv slobodnih radikala iz okoline (kao što su UV zraci i zagađenje vazduha), čime se ublažava oksidativni stres na koži te tako ispoljava antiinflamatorni efekat. Kada se proizvodnja kolagena poveća, koža postaje čistija i zdravija a time tekstura i ton kože postaju ujednačeni.

Kako ubaciti peptide u dnevnu rutinu nege?

Na tržištu postoji mnogo proizvoda koji sadrže peptide tako da može biti vrlo teško izabrati onaj pravi. Najbolje je da izaberete proizvod poput seruma ili hidrantne kreme jer će ovi proizvodi imati produženi kontakt sa vašom kožom za razliku od sredstava za čišćenje koji se ispiraju sa kože i tako imaju manji efekat. Peptidi dobro funkcionišu u kombinaciji sa drugim sastojcima poput vitamina C, niacinamida i hijaluronske kiseline.

S druge strane postoje sastojci koje treba izbegavati poput alfa hidroksi kiselina (AHA) koje će umanjiti efekat peptida. Ono što je takođe bitno, obratite pažnju na spisak sastojaka. U idealnom slučaju peptidi bi trebalo da se nalaze pri vrhu liste sastojaka.

Kada izaberete proizvod za sebe, najbolje je da ga nanosite dva puta dnevno nakon čišćenja lica i pre hidrantne kreme, ukoliko ste izabrali serum. Ukoliko više preferirate kremu sa peptidima onda serum i tonik koji nanosite pre nje, ne bi trebalo da sadrže potencijalno iritirajući sastojak.

Izvor: Nova.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još