Danas se proslavlja Uskrs po julijanskom kalendaru

Uskrs, praznik nad praznicima, kako je nazvan u Hrišćanstvu, obeležavaju danas vernici koji vreme računaju po starom, julijanskom kalendaru.

Uskrs izražava suštinu hrišćanske vere jer označava da je vaskrsnućem Hrista život pobedio smrt.

Vernici se pozdravljaju sa: "Hristos vaskrse! - "Vaistinu vaskrse", sve do Spasovdana koji se ove godine slavi 26. maja.

Uskrs prati niz običaja: farbaju se jaja, prvo obojeno se ostavlja na stranu do idućeg Uskrsa i naziva "čuvarkuća", a potom pažljivo odlaže u skladu s lokalnim običajima.

Ono simboliše rađanje života, a crvena boja nevino Hristovu prolivenu krv.

Cela sedmica se po Uskrsu naziva Svetla, a pesme koje se tada pevaju radosne su čak i u tužnim prilikama.

Prva uskršnja liturgija se služi u ponoć između subote i nedelje.

U svim hramovima Srpske pravoslavne crkve na Uskrs se čita poslanica koju je uputio njen poglavar patrijarh Porfirije, prenosi Tanjug.

U ovogodišnjoj poslanici, patrijarh Porfirije ističe da se "moli Gospodu da se što pre i bezuslovno uspostavi mir u Ukrajini", napominjući da je "rat poraz svakog čoveka".

- Svaki rat, bilo gde i bilo kada, proizvodi samo gubitnike i poraz je ljudskog dostojanstva, poraz je i sramota svakog čoveka kao ikone Božje - poručio je patrijarh.

Porfirije je istakao da se "plamen oružanih sukoba na prostorima Ukrajine pridružio onim drugim mestima na planeti gde postoji konflikt među državama, narodima i verama".

- Saosećamo i sastradavamo sa svim pravoslavnim hrišćanima, braćo i sestre, saosećamo i sastradavamo sa svim ljudima ovoga sveta gledajući kako se sukobi na ukrajinskom tlu i širom vaseljene još više produbljuju - upozorio je patrijarh.

Porfirije je naveo da "veliki Apostol Pavle podseća: 'Bog je stvorio od krvi svaki narod čovečanstva da stanuje po svemu licu zemaljskome'".

Odnosno, napisao je patrijarh: "sazdani smo kao jedan i jedinstven ljudski rod, i pozvani smo da budemo jedno. Stoga se Vaskrslom Gospodu molimo da se što pre i bezuslovno uspostavi mir, prestane stradanje, i da se svi izbegli vrate u svoje domove",

Patrijarh je deo poslanice posvetio Srbima na Kosovu i Metohiji kojima je poručio da će "njihova Majka Crkva uvek biti uz njih kao i do sada".

Takođe, rekao je da SPC zna za njihova iskušenja i borbe, navodeći da su Kosovo i Metohija "naša duhovna i nacionalna kolevka".

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još