Turski ministar trgovine Mehemt Muş potvrdio dolazak na 11. Sarajevo Business Forum

Turski ministar trgovine Mehmet Muş potvrdio je dolazak na 11. Sarajevo Business Forum koji će se održati 11. i 12. maja u Sarajevu. NJ.E. Mehmet Muş biće jedan od ključnih govornika na uvodnoj sesiji prvog dana Foruma koji će se organizovati u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Mehmet Muş je obrazovanje sticao na prestižnim univerzitetima u Turskoj i Americi. U svojoj bogatoj karijeri obavljao je značajne funkcije. Bio je član Odbora za spoljne poslove, Odbora za planiranje i proračun, te Odbora za harmonizaciju EU pri GANT-u. Takođe, Muş je bio i član turske delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, a za ministra trgovine Turske imenovan je 21. aprila 2021. Za vreme njegovog mandata Turska je ostvarila rekordne izvoze koje je ta zemlja ikada ostvarila.

Dolazak na 11. Sarajevo Business Forum najavila je i Privredna komora Istanbula (ITO) predvođena predsednikom Šekibom Avdagićem. Učešće na SBF-u potvrdio je i Odbor za međunarodne ekonomske odnose Republike Turske (DEIK). Značajno učešće na 11. SBF-u imaće i vodeći ljudi  iz Unije turskih participacijskih banaka (TKBB). Turska delegacija u kojoj se nalaze ministar, rukovodeći ljudi institucionalnih investitora,  direktori finansijskih institucija i privrednih komora, te predsednici kompanija iz različitih industrijskih oblasti broji gotovo 100 ljudi. Globalni komunikacijski partner 11. Sarajevo Business Foruma 2022 je državna turska novinska agencija AA – Anadolu Agency, a zvanični avio-prevoznik 11. SBF-a kompanija Turkish Airlines.

„Republika Turska sa svojim institucijama, privrednim komorama i udruženjima poslovnih ljudi  dugogodišnji je partner Sarajevo Business Foruma. Zahvalni smo za ovu podršku i nastavljamo i dalje da radimo na razvijanju ekonomske saradnje između dve zemlje. Postoji veliki potencijal za unapređenje ovih odnosa, a Sarajevo Business Forum je prilika da u direktnim kontaktima bosanskohercegovačkih i turskih privrednika postavimo temelje buduće saradnje“, izjavio je Nedžad Gušić, član Uprave BBI banke.

Tema ovogodišnjeg Sarajevo Business Foruma je „Nearshoring – perspektiva za region“, te će se govoriti o potencijalima i mogućnostima preseljenja proizvodnje evropskih zemalja u zemlje Jugoistočne Evrope. Panel sesije održavaće se prvi dan konferencije 11. maja u Parlamentu BiH uz prisustvo poslovnih i političkih lidera iz regiona i sveta, dok će drugi dan, 12. maj biti rezervisan za poslovne susrete kako bismo povezali regionalne i domaće projekte sa poslovnim partnerima i investitorima iz celog sveta.

Online registracija učesnika otvorena je putem web stranice www.sarajevobusinessforum.com.

Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još