SUBJEKTIVNE GODINE: Osećaj da ste mlađi nego što jeste može imati brojne zdravstvene prednosti

Osećaj mladosti deluje kao samoodbrana, dajući optimističniji pogled na buduće planove, kao i zdravstvene dobrobiti.

Godine su samo broj - sve je u tome kako se osećamo iznutra. Ako se osećate mlađe nego što jeste to može da donese neke zdravstvene prednosti i čak može da produži život.

To kako se osećate može mnogo da kaže o vašoj ličnosti. Godine koje pojedinac percipira, a ne stvarni broj, poznate su i kao "subjektivne godine". A, prema psiholozima Vajsu i Langu, prihvatanje mentalnih godina je način suočavanja sa stresom starenja.

Istraživanja su pokazala da su ljudi nižih "subjektivnih godina" više ekstrovertirani i otvoreni za nova iskustva.

Na primer, reći da imate 45 godina, a imate 50, mogao bi da bude način izražavanja više samokontrole i manje brige o uspešnosti na poslu. Taj osećaj mladosti deluje kao samoodbrana, dajući optimističniji pogled na buduće planove, kao i zdravstvene dobrobiti.

Studija koju je objavilo Američko psihološko udruženje kaže da što su "subjektivne godine" mlađe, nivo stresa je niži. Ako se osećate mlađe, imate bolje kognitivno funkcionisanje, manje upala prouzrokovanih stresom, manji rizik od hospitalizacije zbog bolesti i duži život. Manji je rizik i od depresije.

Ako se osećajte mlađe to može da rezultira i još većim uživanjem u fizičkim aktivnostima, kao što su vežbanje, učenje novog hobija, putovanja, ples.

Izvor: 24sata.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još