Bez odlaganja izbornog kongresa FIFA

Protiv ovakvog zahteva glasala su 172 od 208 prisutnih delegata na kongresu.

Jozef Blater jedini je kandidat na današnjem izbornom kongresu u Cirihu, pošto se Mohamed bin Hamam povukao iz trke prošle nedelje.

Etički komitet FIFA suspendovao je na neodređeno vreme Bin Hamama, dosadašnjeg predsednika Azijske fudbalske konfederacije, zbog sumnje da je podmitio delegate Karipske fudbalske unije. Iz istog razloga suspendovan je i potpredsednik FIFA Džek Vorner.

Bin Hamam je optužio i Blatera da je znao za podmićivanja, ali da nije reagovao. Etički komitet FIFA je oslobodio Blatera sumnji i Švajcarac je ostao jedini kandidat u predsedničkoj trci čiji epilog će biti poznat popodne.

Blater je danas u Cirihu rekao da će FIFA, ako on bude ponovo izabran za predsednika, rešiti ovu aferu i ispitati sve navode i optužbe o korupcii.

Predsednik Fudbalskog saveza Engleske Dejvid Bernstajn rekao je da bi izbore trebalo odložiti za nekoliko meseci dok se “ne raščiste sve sumnje“.

Jozef Blater se takođe založio da u budućnosti predstavnici svih fudbalskih saveza biraju domaćina Mundijala, a ne kao do sada samo članovi Izvršnog komiteta.

Blater je tu ideju izneo na izbornom kongresu u Cirihu, a promene je predložio kako bi se u budućnosti smanjio prostor za korupciju i podmićivanje.

Aktuelni predsednik FIFA, koji se ponovo kandidovao za tu funkciju, rekao je da bi zadatak Izvršnog komiteta trebalo da bude samo pravljenje uže liste kandidata za organizaciju Svetskog prvenstva.

FIFA ima 208 zemalja članica, koje bi, prema Blaterovom planu, trebalo da učestvuju u glasanju.

Prethodnih nedelja FIFA se našla na udaru javnosti zbog sumnji da je Katar dobio organizaciju Mundijala 2022. nakon “kupovine” glasova delegata.

CIRIH, 1. juna 2011. (Beta-AP)