NEOČEKIVANA CIFRA: Slika koja je pre 50 godina data za sendvič prodata na aukciji za 272.000 dolara

Jedna slika koja je pre 50 godina zamenjena za sendvič sa sirom prodata je na aukciji za "zapanjujućih" 350.000 kanadskih dolara odnosno 272.000 američkih.

Slika "Crni kamion" kanadske umetnice Mod Luis, prodata je za 10 puta više od procenjene vrednosti, postavljajući novu visoku ocenu za slikara čija je popularnost porasla poslednjih godina.

- U vremenu velikih previranja i promena, svet umetnosti je živeo posredno kroz Mod Luis, njenu priču i njenu umetnost - rekao je Itan Miler, šef aukcijske kuće u Ontariju.

Pre vikend aukcije, najviša cena ikada zabeležena za njeno delo bila je 67.250 kanadskih dolara.

Sliku kanadske narodne umetnice Mod Luis "Crni kamion", Irene i Toni Demas su kupili od nje, jedne od svojih stalnih mušterija u zamenu za ručak u Vili, njihovom restoranu u Ričmond ulici u Londonu daleke 1970. godine.

Luis je živela u siromaštvu veći deo svog života, a njen rad kao slikarke je opao u poslednjim godinama pošto su posledice reumatoidnog artritisa zavladale njenim telom. Dok su ona i njen muž prodavali slike pored puta turistima koji posećuju Novu Škotsku, njen upečatljiv i vedar rad nije dobio međunarodno priznanje sve do njene smrti.

Njene borbe i uspeh dokumentovani su u biografskom filmu "Modi" iz 2016. godine, koji je umetnicin rad predstavio široj publici. Aukcijska kuća je saopštila da je kupac slike "Black Truck-a" ("Crni kamion") povećao svoju početnu ponudu za 10.000 kanadskih dolara nakon što je odgledao film noć pre aukcije.

Irene Demas, koja je kao mlada kuvarica dobila sliku u zamenu za sendvič sa sirom na žaru, rekla je "Gardijanu" u mejlu da je bila u "neverici" zbog prodaje. Ona i njen suprug Toni imali su dogovor sa umetnikom Džonom Kinirom da će u zamenu za sendviče sa sirom na žaru moći da biraju između Kinirovih slika i, u nekim slučajevima, dela njegovih prijatelja.

- Imajte na umu, to nije bio samo običan sir sa roštilja. Bio je to odličan sendvič, sa petogodišnjim čedarom i prelepim hlebom - rekla je Iren za "Gardijan" ranije ovog meseca.

Jednog jutra 1973. Kinir je doneo seriju pomorskog umetnika, čiji je karakterističan stil zapao za oko i čije su borbe povukle njegove simpatije. Među tim slikama bio je i "Crni kamion", koji je visio u Demasovoj kući već pet decenija.

U nizu pisama, Mod je zahvalila Kiniru na njegovoj ljubaznosti i velikodušnosti u snabdevanju bojama i pripremljenim pločama. Tri rukom pisana pisma, koja su takođe bila na prodaju, koštala su 70.000 kanadskih dolara, daleko iznad njihove procene od 5.000 dolara.

Izvor: Zanimljivostidana.com
Foto: ryanmost - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još