SRPSKE RATNICE ODUŠEVILE PARIZ: Srpski fotograf Pavel Surovi osvojio dve srebrne i jednu bronzanu medalju

Na svetskom takmičenju profesionalnih fotografa WPE International Photography Awards u Francuskoj, u Parizu, srpski fotograf Pavel Surovi iz Kisača, osvojio je dve srebrne i jednu bronzanu medalju takmičeći se pod zastavom Srbije.

Pavel Surovi je srebrnu medalju u kategoriji modna fotografija (Fashion/Beauty) dobio za fotografiju Anđela u rusinskoj udajnoj nošnji. A po jednu srebrnu i bronzanu medalju za dve fotografije iz kolekcije TRON, izložba sa istovetnim nazivom koja je ove godine ekskluzivno otvorila Evropsku prestonicu kulture - Novi Sad 2022 za srpsku pravoslavnu Novu godinu u Novom Sadu, za fotografije srpske samurajke iz Prizrena koja čuva Kosovo i Srbiju i templarku iz Ključa, Republike Srpske, koja čuva hrišćanstvo u kategoriji kreativni portreti (Portrait Creative). Radove je ocenjivao dvanaestočlani žiri. Svoje radove na WPE takmičenje je prijavilo 9759 profesionalnih fotografa iz celog sveta.

Foto: Pavel Surovi

- Ponosan sam što predstavljam Srbiju na ovako svetskom prestižnom WPE takmičenju u profesionalnoj fotografiji u Francuskoj. Ovo je veliki uspeh za Srbiju, srpske i rusinske narodne nošnje, ali i moju kreativnost koja je uspela da preskoči lokalne steroitipe, tradicionalistički pogled na narodnu nošnju i kreativne državne granice. Najviše sam ponosan na moje srpske ratnice u narodnim nošnjama i anđele koje sam stvorio jer su ostavili utistke na žiri. To je jedan novi svet Balkana između duhovnog i svetskog. Žiri je u komentarima napisao da se vidi da posedujem fotografske veštine i sposobnosti, vidljivu kreativnost i da dalje nastavim da pomeram granice. Hvala Gradu Novom Sadu i Fondaciji Evropska prestonica kulture Novi Sad 2022 što su verovali u moju novu viziju prikazivanja narodnih nošnji Balkana. Ovo je samo potvrda mog umetničkog godišnjeg rada i kvaliteta prezentovanih fotografija iz kolekcije TRON uoči otvaranja Evropske prestonice kulture - Novi Sad 2022. Stvaram dalje do kraja godine, želim da priprepim knjigu TRON koja treba da bude kruna mog umetničkog rada i viđenja narodnih nošnji i jedna prezentacija i vizit karta naroda Balkana. Cilj mi je da ove fotografije srpskih ratnica otputuju na EXPO u Dubai - istakao je srpski fotograf Pavel Surovi.

Foto: Pavel Surovi

Inače sav umetnički scenario, scenografija, stajling, izbor ćilima i prekrivača, izbor i kombinacija nošnji, boja, sam čin fotografisanja i retuširanja, finalni rezultati pobedničkih etno art fotografija plod su autora Pavela Surovog tj. njegove kreativnosti, imaginacije i duhovnih i filozofskih razmatranja događaja i ličnosti kroz istoriju čovečanstva.

Njegov cilj je prezentacija originalnih i autentičnih narodnih nošnji Balkana. Posegao je za novim, ekskluzivnim načinom prikazivanja tradicije i kulture. Srž njegovog umetničkog puta je kosmičko poimanje ženske lepote od prapočetka. Otkrivanjem tajanstvenosti i mističnosti narodnih nošnji i duhovnih verovanja i mitova kroz različite epohe vremena kruniše arhetip Afroditine božanske lepote. Stvara novi moderni etno art koncept kod slovanskog tradicionalnog nasleđa za budućnost. Koristi alegorije kao filozofski i umetnički izraz prošlosti i budućnosti.

Pavel Surovi je prošle godine dobio nagradu žirija na IBEFF festivalu Etnomode u Rusiji u kategoriji modna fotografija. Imao je samostalnu izložbu fotografija u Kisaču, Somboru, Staroj Pazovi i Beogradu.

Foto: Tanjug

Autor: Nadlanu.com
Foto: Pavel Surovi

Pogledajte još