Modni fotograf Pavel Surovi izlaže u dvorcu Eđšeg za Dan grada Novog Sada

Modni fotograf Pavel Surovi iz Kisača izlaže premijerno svoj novi fotografski modni projekat "La MODE MYSTIQUE" u Dvorcu Edšeg za Dan grada Novog Sada 1. februara 2024. godine u 19 časova. Simonida Stanković, ćerka Milića od Mačve, napisala je esej o izložbi i na otvaranju će se obratiti i izneti kritički osvrt na novi fotografski ciklus Pavela Surovog, to jest "La MODE MYSTIQUE" predstavlja triologiju pored uspešnih opusa "Korona" i "Tron".

Srpski fotograf Pavel Surovi je pobrao mnoga priznanja. prve nagrade na salonima po celoj Evropi prošle godine, a celokupno je završio na 19. mestu top fotografa u svetu takmičići se u konkurenciji od 11.500 fotografa.

Povodom 1. februara 1748. godine, dana kada je Novi Sad pre 276 godina dobio status slobodnog kraljevskog grada, kao i ime koje i danas nosi, Grad Novi Sad pripremio je bogat četvorodnevni program koji obiluje raznovrsnim dešavanjima.

Povodom proslave Dana grada Novog Sada u večeri otvaranja izložbe ""La MODE MYSTIQUE"; ČAROBNI SVET KOLEKCIONARA i MAGA FOTOGRAFIJE, SYLINGA i SCENOGRAFIJE PAVELA SUROVOGA i njegovo viđenje designa modnih kreacija MIRE BRTKOVE!", biće priređena i modna revija haljina Mire Brtke i Pavela Surovog, velikog imena domaće i evropske umetničke scene koja je najveći deo života provela u Novom Sadu.

Proslavljeni i svestrani umetnik Pavel Surovi dugo je posvećen liku i delu Mire Brtke, i strastveni je kolekcionar njenih modnih kreacija. Na izložbi koja će biti postavljena do kraja februara u Kulturnoj stanici Eđšeg posetioci će imati priliku da pogledaju Pavelove fotografije u jedinstvenom stilu kojim odiše njegov rad, a koje prikazuju upravo izabrane haljine Mire Brtke. Pored ovoga publika će modne detalje sa fotografija moći da vidi i uživo!

Naziv izložbe ""La MODE MYSTIQUE"; ČAROBNI SVET KOLEKCIONARA i MAGA FOTOGRAFIJE, SYLINGA i SCENOGRAFIJE PAVELA SUROVOGA i njegovo viđenje designa modnih kreacija MIRE BRTKOVE!", predstavlja spoj dva umetnika i dva sveta - Pavela Surovog i Mire Brtke. Mira Brtka jedna je od najpoznatijih multidisciplinarnih umetnica u Srbiji, ali i u svetu. Poznata je kao uspešna likovna umetnica, modna kreatorka, pozorišna i filmska rediteljka koja je iza sebe ostavila veliki opus umetničkih dela u različitim disciplinama.

U svom novom projektu poznati srpski modni fotograf Pavel Surovi fokusira se na modne kreacije Mire Brtke - njene nadaleko poznate haljine, koje interpretira iz svog estetskog i filozofskog ugla, ali i pokušava da protumači i objasni Mirinu maštu i perspektivu stvaranja tih eksluzivnih haljina.

Sredstvo Pavela Surovog je modna umetnička fotografija preko koje, uz maštu svakoj fotografiji daje sadržajniju priču, oživljavajaći i stvarajući najraznovrsnije karaktere.

Pored toga što fotografiše, Pavel osmišljava i celokupnu, scenografiju na fotosetu, u ulozi je i kreativnog direktora, majstora svetla, modnog stiliste - gde kroz različite aksesoare, dodatke, spaja nespojivo, i tako otelotvoruje svoje zamisli kroz čiju vizuru pokušava objasniti Mirinu filozofiju stvaranja. Stvarenje ODE najvećoj slovačkoj priznatoj umetnici u Jugoslaviji, Srbiji i svetu Miri Brtki zahteva mnogo ljubavi, kreativnosti i strpljenja.

- Mira Brtka je bila iznad svog vremena i u kreairanju etno haljina, haljine je kreairala kao umetnik svetskog ranga stoga su toliko posebne i zaslužuju pažnju. Mira Brtka i njene haljine ne predstavljaju klasiku, ona je iznad vremena, avangardna umetnica, ona spaja prošlost i budućnost sa senzualnošću i erotičnošću na prvom mestu. Prozirnost i lagani materijali, sloboda, višeslojnost, kratki krojevi, naglašeno žensko telo, senzualnost, privlačnost, imaginacija i pre svega erotičnost žene. U njenim kreacijama do izražaja dolazi žensko telo, ono dominira i oslobodjeno je od svih predrasuda društva. Ona sanja slobodu za koju je i živela, stvara samosvesnu, nesputanu i odvažnu, modernu ženu novog doba. Mira Brtka formira modernu Rajsku ženu 21. stoleća - izjavio je modni fotograf Pavel Surovi.

Esej o izložbi napisala Simonida Stankovich

""La MODE MYSTIQUE"; ČAROBNI SVET KOLEKCIONARA i MAGA FOTOGRAFIJE, SYLINGA i SCENOGRAFIJE PAVELA SUROVOGA i njegovo viđenje designa modnih kreacija MIRE BRTKOVE!"

Mag Fotografije i Mistične Estetike - Pavel Surovi nastavlja svoju vizualnu plovidbu novim morima noseći na svom jedrenjaku kao i uvek - dragoceni tovar. Ovoga puta, to je čudesni kovčeg s blagom čarobnice Mire Brtkove, koje dobija svoj novi život na valovima panonskoga mora pod komandom Кapetana Surovog.

Posle kraljevske "Korone" i "Trona", ova nova plovidba stavlja pečat na fascinantnu Pavelovu vizualnu Trilogiju koja će još dugo pričati svoje čudestvene priče...

Priča o Miri Brtkovoj počinje u Novim Banovcima na Dunavu... putujući duž Dunava od Beograda, pa preko Budimpešte, Bratislave, Beča, Praga, pa sve do Tokija, a onda preko Rima celim svetom se ne završava, već nastavlja svoj osebujni život ovoga puta očima i volšebnim umećem Pavela Surovoga tako sličnog po mnogo čemu višestranoj i višeslojnoj Miri Brtkovoj.

Bilo je samo pitanje kada će se njih dvoje susresti na tom dugom putovanju, ako već ne u istom vremenu, a ono van vremena, kome uostalom oboje i pripadaju.

Tako je počela još jedna Priča bez kraja kao što su i dela, ali i bogate kolekcije Maga Pavela i Čarobnice Mire - neiscrpni poput njihove mašte.

Oboje nezasiti u stvaralaštvu, pokazali su se fanatičnim i u sakupljanju vrednih i retkih umetničkih predmeta, artefakata i eksponata etnografske građe, pre svega iz slovačke vojvođanske narodne riznice, ali i iz mnogih drugih delova Sveta.

Mira i Pavel su u različitim vremenskim razdobljima činili slične ili iste stvari, rukovodeći se svojim nepogrešivim ukusom i estetskom intuicijom, ali i filosofijom života kojom su oboje spajali glamurozni stil visoke mode sa misticizmom, istoriju sa onostranim, Viziju viđeno samo Trećim Okom.

To nešto, "Je ne sais quoi", taj, kako ja to zovem: "Le Chique Mystique", je glavna spona koja spaja ova dva tako različita, tako autentična, a tako bliska umetnika i pasionirana kolekcionara.

Potpuno je prirodno da je Pavel Surovi na svom stvaralačkom putu neminovno morao naići i na egzotične plodove koje je stvorila ili sakupila Mira Brtkova, sa zadatkom da im udahne novi život u novom vremenu.

Upravo to i potvrđuje najnovija Kolekcija umetničkih fotografija Pavela Surovoga inspirisana likom i delom Mire Brtkove, pre svega delovima njenih dizajnerskih kreacija, suptilno ukomponovanih sa aksesoarima i raritetnim predmetima iz Pavelove lične kolekcije. Vizuelno - estetskoj savršenosti ovoga spoja je doprineo već prepoznatljiv pavelovski rukopis, misteriozna atmosfera i dekor pun simbola; pavelovska vizualna alhemija koja proističe iz njegovih Vizija i Fantazija potkrepljenih filosofskim tumačenjima i dubokim misticizmom.

Pavelove Fotografije su plod susreta njegove neukrotive detinje mašte, fascinacije Lepim - sa intelektualnim promišljanjem, ali i dubljim uvidima koji proističu iz duhovnog sveta.

I upravo taj volšebni Pavelov amalgam različitih elemanata je i omogućio susret sa isto tako složenim svetom Mire Brtkove ovaploćenim u njenim modnim kreacijama kojima je Pavel udahnuo novi život i dao novi smisao.

Lepota ovoga susreta je krunisana najnovijom kolekcijom Pavelovih fotografija gde je svaki Mirin rad ili artefakt još više dobio na značenju.

U čemu je Tajna i Magija ovoga susreta: Sretenja Brtkove i Surovoga?

U njihovoj obostranoj hiper-estetizovanosti, posvećenju Slavljenja Lepote, ili u Pavelovom misticizmu i sklonosti ka drevnim Misterijama?

U Mirinoj avangardnosti neraskidivo povezanoj sa trezorima tradicije...? Ili kako sam Pavel Surovi vidi Mirino stvaralaštvo: "Mira formira modernu Rajsku ženu 21. stoleća!“

Ili se tajna krije u brižljivom izboru i mudrom vođenju Pavelovih Modela, savršenih primera nedostižne i tajnovite ženske lepote zaleđene u večnosti, dostojne srednjovekovnih devica i nedodirivih gospi sa renesansnih portreta Van Eick-a?

Ili tajna leži u brižljivo biranim detaljima, aksesoarima, savršenim pozadinima poput tapiserija iz srednjovekovnih zamkova, filmski osvetljene scenografije kao i sav taj estetski iscizelirani ambijent sa sagovima, ćilimima, velovima, maramama, mačevima, štapovima, trozubcima, starim oružjem, oglavljima, škrinjama i ormarima koji vode u obećanu zemlju Narniju... Tajnu ćete saznati kada otvorite ovaj zaboravljeni kovčeg Mire Brtkove sa neprocenjivim blagom na jedrenjaku Pavela Surovoga.

Dobro more, Kapetane!

Simonida Stanković - multimedijalna umetnica, world music izvođač i aranžer, predsednica društva Slovenskog kulturnog nasleđa i predsednica društva prijatelja Etnografskog muzeja u Beogradu

Autor: Nadlanu.com
Foto: Promo

Pogledajte još