VELIKO NAUČNO OTKRIĆE: Antiinflamatorni molekul mogao bi da bude ključan u lečenju astme

Nova klasa imunoterapijskih lekova, koji se koriste za lečenje artritisa, psorijaze i inflamatorne bolesti creva, takođe bi mogla da funkcioniše i kod osoba sa teškom astmom.

Farmaceutski proizvodi su poznati kao "jakinibi" jer inhibiraju protein JAK1. Ovaj protein ima esencijalnu ulogu u imunološkom odgovoru tela tako što aktivira citokine, što može dovesti do upale, prenosi "Science Alert".

U slučajevima astme, međutim, JAK1 protein može da izazove i razvoj citokinske oluje u plućima, što dovodi do nivoa upale koja može da bude opasna po život.

Inhibiranjem JAK1, istraživači sa Univerziteta Triniti u Irskoj sada su pokazali da je moguće potisnuti ovaj prekomerno uključen imuni odgovor sa "izvanrednom efikasnošću".

Ostaje da se vidi da li ovo može da smanji simptome astme van laboratorije, ali vredi dalje istražiti.

U trenutnoj studiji, inhibitor JAK1 koji se koristi i na ljudskim i na životinjskim ćelijama zasniva se na metabolitu zvanom itakonat.

Prirodno proizveden u našim telima, već je poznato da molekul itakonata ima glavnu ulogu u modifikovanju ponašanja belih krvnih zrnaca. Ova najnovija studija otkrila je kako itakonat i jedan od njegovih derivata, 4-oktil itakonat (4-OI) isključuju JAK1 protein tako da on više ne može da izazove oluje cirkulišućih citokina.

- Testirali smo molekul pod nazivom 4-OI, koji je zasnovan na itakonatu, i bio je u stanju da potisne tešku astmu u modelu bolesti koji ne reaguje na antiinflamatorne steroide - objašnjava imunolog Mara Ranč.

Ona je dodala da se nada da bi novi lekovi zasnovani na itakonatu mogli da imaju potencijal kao potpuno novi terapijski pristup za lečenje teške astme, gde postoji hitna potreba za novim tretmanima.

Ovo nije prvi put da su jakinibi poput 4-OI predloženi kao potencijalni put za lečenje astme.

Postoji više citokina povezanih sa astmom koji su povezani sa proteinom JAK1, a sve veći broj pretkliničkih podataka podržava ideju da supresija JAK1 može da smanji upalu disajnih puteva prigušivanjem odgovora citokina.

Samo prošle godine, inhalirani jakinib je testiran u dvostruko slepom placebom kontrolisanom ispitivanju i utvrđeno je da smanjuje simptome kod onih sa blagom astmom.

Prva generacija jakiniba na tržištu još uvek nije savršena, ali proizvođači lekova postepeno uče da učine lek specifičnijim i efikasnijim za stanja poput artritisa. Astma bi mogla da bude njihova sledeća granica.

Ova studija objavljena je u časopisu "Cell Metabolism".

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još