UMESTO AUKCIJE - TUŽBA: Haljina iz "Čarobnjaka iz Oza" zamalo prodata za 1,2 miliona dolara (VIDEO)

Jedna od Dorotinih haljina iz filma "Čarobnjak iz Oza" trebalo je da bude prodata na aukciji u Los Anđelesu. Sudija je, međutim, zabranio prodaju zbog tužbe navodne vlasnice haljine.

Plavo-bela karirana haljina, koju je nosila glumica Džudi Garland u filmu "Čarobnjak iz Oza" 1939. godine, trebalo je da bude deo aukcije holivudskih suvenira u Los Anđelesu, koju je na prodaju stavio Katolički univerzitet Amerike.

Pretprodajna procena kretala se između od 800.000 do 1,2 miliona dolara.

Haljina, za koju se decenijama smatralo da je izgubljena, pronađena je prošle godine u kutiji za cipele na Katoličkom univerzitetu.

Američki okružni sudija Pol Gardef, međutim, zabranio je da se haljina proda zbog tužbe najbliže rođake sveštenika Gilberta Hartkea, kome je ta haljina poklonjena, prenosi "Gardijan".

Gilber Hartke je preminuo 1986. godine i mislilo se da je haljina, posle njegove smrti, izgubljena. Njegova rođaka sada tvrdi da haljina pripada njoj.

Advokati Katoličkog univerziteta kažu da se Hartke kao dominikanski sveštenik zakleo da nikada neće primati poklone, te da se ne može smatrati da je haljina u bilo čijem vlasništvu.

Izvor: RTS
Foto: EAC News - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još