Ambasador Belgije sa predstavnicima Direktorata obišao Institut za nuklearne nauke "Vinča"

Njegova ekselencija Kun Adam, ambasador Kraljevine Belgije u Srbiji, danas je zajedno sa predstavnicima Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije obišao Institut za nuklearne nauke „Vinča“.

Direktorka Instituta, prof. doktor Snežana Pajović, zajedno sa svojim saradnicima upoznala je gosta sa istorijatom ove vodeće naučno-istraživačke institucije i značajem koji Institut “Vinča“ doprinosi ekonomskom i društvenom razvoju Republike Srbije, primenom svojih multidisciplinarnih i transdisciplinarnih istraživanja.

Ovom prilikom ambasador Kun Adam obišao je Laboratoriju za fizičku hemiju, Laboratoriju za radijacionu hemiju i fiziku „GAMA“ i Labaratoriju za molekularnu biologiju i endokrinologiju, sa naučnicima koji u njima rade razgovarao je o brojnim temama: istraživačkim rezultatima, popularizaciji nauke i podizanju društvene svesti o značaju naučnih istraživanja i inovacija za društvo u celini.

“U želji da ostvarimo još uspešniju saradnju između srpskih i belgijskih naučnih institucija organizovali smo posetu ambasadora Belgije Institutu „Vinča“. Ovom prilikom ambasadoru su predstavljeni projekti koji se trenutno sprovode u Naučnom institutu u saradnji sa belgijskim institucijama a sve u cilju otvaranja dodatnih mogućnosti za unaređenje i proširenje međusobne saradnje”, istakao je Slađan Velinov, direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

Prof. dr Snežana Pajović, direktorka Instituta za nuklearne nauke "Vinča" prilikom posete ambasadora napomenula je da su „projekti koji se razvijaju kroz međunarodnu saradnju u Institutu „Vinča“ sa Univerzitetima Kraljevine Belgije do sada dali veoma dobre rezultate, to su uglavnom projekti iz oblasti fizičke hemije. Razmena znanja i saradnja koja se trenutno razvija nastaviće da se unapređuju uz podršku ambasadora i omogućiće da multidisciplinarni Institut „Vinča“ postane regionalni internacionalni centar koji je veoma značajan za ekonomsku stabilnost Republike Srbije i njen prosperitet ne samo na nacionalnom već i na regionalnom i međunarodnom nivou“, istakla ja Pajović.

"Zahvalan sam što sam imao mogućnost da posetim Institut, veoma je prosvetljujuće za mene da vidim napredak i način razvoja istraživanja u Institutu "Vinča". Važno je da ispitamo mogućnosti potencijalne saradnje sa belgijskim istraživačkim i naučnim institutima i zadovoljan sam što već postoji uspešna saradnja sa Univerzitetima u Levenu i Antverpenu", istakao je belgijski ambasador njegova ekselencija Kun Adam prilikom posete Institutu "Vinča".

Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još