DRAGO MI JE ŠTO NE MORA DA ME VOZI SIN: Italijanki u 101. godini obnovljena vozačka dozvola

Italijanki Kandidi Uderco obnovljena je vozačka dozvola iako je napunila 100 godina, čime je postala zasigurno bar treći stogodišnjak u toj zemlji koji je i zvanično još sposoban da vozi.

Stogodišnja Italijanka dobila je novu vozačku dozvolu nakon što je prošla očni pregled u jednoj auto-školi u okrugu Vićenca.

Živahna stogodišnjakinja kaže da voli da bude samostalna i da joj je drago što ne mora da je vozi sin. Ističe da joj je vid toliko dobar da može da čita novine bez naočara.

- Nova dozvola me čini jako srećnom i učiniće da se osećam malo slobodnije. Imam sreće, imam 100 godina i to što sam zdrava je i za mene iznenađenje. Nikada ne uzimam tablete, samo povremeno pilulu za spavanje - rekla je Kandida.

Kandida je ispričala da joj je u životu žao samo to što je izgubila muža još kao relativno mlada.

- Odlučila sam da ostati živ znači uživati što je više moguće. Počela sam da idem u duge šetnje sa prijateljima, to mi je pomoglo da se borim sa tugom. Nakon što sam otišla u penziju, pridružila sam se pešačkoj grupi i od tada nisam propustila nijedan izlet. Svake nedelje u šest ujutro spremna sam da krenem - ističe Kandida.

Vozačke dozvole za starije od 80 godina obnavljaju se u Italiji na svake dve godine, a vozači moraju da dostave lekarsko uverenje da su fizički i psihički sposobni.

Nije poznato koliko stogodišnjaka u Italiji još uvek vozi, ali slučaj Kandide Uderco nije jedini u poslednjih nekoliko godina. Muškarac sa Sicilije koji je prošle godine napunio 100 godina proslavio je obnavljanje dozvole kupovinom novog automobila, a četvorotočkaša se nije odrekao ni njegov sunarodnik iz Kampanije.

Populacija stogodišnjaka u Italiji je među najvećima u Evropi i broj ljudi koji dožive stotu, nastavlja da raste. Prema podacima koje je početkom maja objavila nacionalna agencija za statistiku, Italija ima 20.456 stogodišnjaka, a 2019. godine bilo ih je 14.456.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još