Etno renesansi 3. nagrada žirija na Republičkom foto takmičenju u Srbiji

Na 65. Republičkoj izložbi fotografija koja predstavlja najznačajnije i najjače takmičenje fotografija u Srbiji, fotografija "Ratnica", iz novog foto ciklusa Etno Renesansa srpskog fotografa Pavela Surovog, osvojila je 3. nagradu žirija.

Žiri je bio sastavljen od članova Umetničkog Saveta Foto Saveza Srbije a u njemu su majstori fotografije Milan Živković koji je bio predsednik žirija MF FSS, članovi Geza Lenert MF FSS i Dragoslav Ilić birali pobednike.

Etno renesansa je novi serijal srpskog fotografa Pavela Surovog iz Kisača, koji je i ujedno direktor Kulturnog centra u Kisaču.

- Jako me raduje da na samom početku stvaranja novog ciklusa fotografija Etno renesansa odmah je došla i vredna nagrada. Raduje me da ova nagrada - 3. mesto je ostvarena na Republičkom takmičenju fotografa u Srbiji u konkurenciji sa dugogodišnjim majstorima fotografije. Reč je o fotografiji "Ratnica", kojom nastavljam da razvijam imaginarni svet srpski ratnica. Devojka ima udajno oglavlje od plavih perli i sablju u obliku zmije sa crvenim okom koje postaje oko ratnice. Za sada fotografije iz novog serijala su fazi foto testova i razrađivanja ovog novog prelepog koncepta. Nazvao sam ih Etno renesansa. To je posle ciklusa i izložbi Corona i Tron moj treći ciklus na kome vredno radim. Na njima prikazujem spoj starih etno elemenata i modernih etno haljina inspirisana tradicijom i sašivenih od tradicionalnih i starih materijala. Akcenat je na krune oglavlja koje pravim i dizajniram od starih jastuka, čipki, etno pojaseva, pafti, ogrlica... Renesansa se ogleda u starim etno stvarima koje postaju i dobijaju novu odevnu funkciju u 21 veku i transformišu ženu u različite junakinje. Takođe i u svetlu tj. osvetljenja subjekta tog vremena. Ženska lepota je glavni lajf motiv. Žene ratnice i kraljice su glavne protagonistkinje. Etno renesansa je spoj moderne modne fotografije i umetnosti. Duhovni aspekt nije zapostavljen ni u ovom ciklusu. U Etno Renesansi je i takođe veći akcenat na žensku lepotu, senzualnost ženske lepote, na žensku figuru, ali i duhovni svet i izraz. Simbolika nosećih elementa priča i sakriva i dublju priču i stranu života - kaže umetnik.

65. Republička izložba fotografija će biti otvorena 23.09.2022. u okviru Festivala fotografije Srbije u Zrenjaninu.

Etno renesansa Pavela Surovog će imati premijeru sledeće godine.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Pavel Surovi

Pogledajte još