PESMA EVROVIZIJE NEĆE BITI ODRŽANA U UKRAJINI: Velika Britanija domaćin muzičkog takmičenja 2023. godine

Organizatori "Pesme Evrovizije" najavili su da će sledeće godine takmičenje biti održano u Britaniji, jer ratom razorena Ukrajina nije u mogućnosti da ga bezbedno ugosti.

Evropska radiodifuzna unija (EBU), koja organizuje događaj, saopštila je da je bila u razgovorima sa ukrajinskim javnim emiterom UA:PBC o tome kako će održati događaj nakon što je Kaluški orkestar pobedio na ovogodišnjem izdanju.

Do ovog rešenja je došlo nakon razmatranja pitanja bezbednosti u zemlji, koja je trenutno u ratu sa Rusijom.

Umesto toga, EBU je rekao da će razgovarati sa Bi-Bi-Sijem da li će biti domaćin događaja u Britaniji, nakon što je Britanac Sem Rajder završio kao drugoplasirani.

Nakon njihove pobede na takmičenju za "Pesmu Evrovizije" (ESC) u maju, EBU je istraživao opcije za domaćinstvo takmičenja sledeće godine sa ukrajinskim javnim emiterom UA:PBC, koji je prethodno organizovao događaj 2005. i 2017. godine.

Postala je dobro poznata tradicija da pobednik "Pesme Evrovizije" bude domaćin takmičenja sledeće godine, obezbeđujući određene kriterijume, uključujući obezbeđivanje održivosti održavanja događaja i ispunjenje bezbednosti svih zainteresovanih strana, uključujući i javnost, prenosi "Dejli mejl".

Izvor: Novosti.rs
Foto: RTS/Promo

Pogledajte još