BIĆE ČESTA POJAVA: Žene u pedesetim uskoro će imati veću šansu da zatrudne

Ulazak u svet majčinstva u pedesetim godinama mogao bi da postane normalna pojava u narednih deset godina, kažu naučnici koji su uspešno preokrenuli proces starenja ljudskih jajnih ćelija u laboratoriji.

U ovom značajnom otkriću izraelski istraživači su postigli da jajne ćelije 40-godišnjih žena budu poput jajnih ćelija žena u 20-im godinama života.

Poznato je da se žene rađaju sa svim jajnim ćelijama koje će ikad imati. One se vremenom menjaju i gube na kvalitetu, što otežava njihovu oplodnju kod starijih žena.

Dok prosečna žena u ranim 20-im ima 80 odsto šanse da zatrudni prirodnim putem u roku od godinu dana, taj procenat se do 40. godine prepolovi.

Međutim, naučnici sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu pokazali su da bi taj proces mogao da se preokrene antivirusnim lekom koji se koristi za lečenje HIV pacijenata.

Smatra se da taj lek deluje tako da sprečava oštećenje DNK koje se događa tokom procesa starenja.

Još uvek se postavljaju pitanja o tome da li taj proces može da poveća stopu plodnosti. Tim sada planira da testira svoje otkriće na životinjama, a zatim i na ljudima.

Oni se nadaju da bi lečenje moglo da smanji rizik od pobačaja i urođenih mana fetusa, koji su češći kod starijih trudnica.

- Ovo bi moglo da pomogne ženama u starosti između 40 i 50 godina. Nakon toga dolazi do menopauze - objasnili su naučnici.

Studija je objavljena u časopisu "Aging Cell".

Izvor: N1/Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još