SEDAM RAZLOGA: Šta može da prouzrokuje žutu boju na noktima?

- Iako ne izgledaju lepo, žuti nokti obično nisu pokazatelj nekog ozbiljnijeg zdravstvenog stanja - kaže dermatolog iz njujorške klinike "Marmur Medical" dr Rejčl Majman.

Ona kaže i da uzroci žute boje mogu da variraju od kozmetičkih problema (tamni lak za nokte) do zdravstvenih problema poput gljivičnih infekcija.

- Žuti nokti mogu da budu i nasledni, ali to je prilično retka pojava - kaže dr Majman i navodi nekoliko najčešćih razloga ove pojave.

Nošenje tamnog laka za nokte

- Boja iz takvih lakova stupa u interakciju sa keratinom nokta i prouzrokuje njegovo žutilo - kaže ona i dodaje da to može da prouzrokuje lomljivost ploče nokta.

To se posebno dešava kada se koriste tradicionalni lakovi koji sadrže sastojke poput formaldehida, kamfora i toluena koji mogu da oslabe ploču nokta.

- Kada nokti postanu slabiji i tanji, može se dogoditi i da požute, što je znak da im treba malo vremena bez korišćenja laka - dodaje doktorka

Odvajanje ploče nokta

- Inače poznato kao oniholiza, odvajanje ploče nokta od podloge takođe može da dovede do toga da nokti požute - kaže dr Majman i objašnjava da do tog stanja dolazi zbog neke traume, određenih hemikalija, lekova i upalnih stanja poput psorijaze, piše "Mind Body Green".

Pušenje

Prema mišljenju dr Majman, učestalo izlaganje prstiju duvanskom dimu može da prouzrokuje promenu boje noktiju i izbočina na ploči nokta.

Korišćenje sredstva za samopotamnjivanje

- Ako aktivni sastojak dihidroksiaceton (DHA) dospe na prste tokom nanošenja, može uzrokovati tamnožutu nijansu nokta - kaže dr Majman i objašnjava da sastojak "prodire u mrtve ćelije kože na epidermu i potamni ih, oponašajući preplanulost".

Karotenemija

Ovo stanje, koje predstavlja višak beta-karotena, najčešće se viđa kod dece, a osim žutih noktiju može da prouzrokuje i žutilo kože. Stanje je benigno i nema razloga za zabrinutost, ali dobro se posavetujte sa doktorom da biste bili sigurni da nije pokazatelj drugih zdravstvenih problema.

Gljivične infekcije

Kada se na noktu pojavi gljivična infekcija, atletskog stopala, dolazi do zadebljanja ploče nokta i nakupljanja komadića ispod nje što može prouzrokovati žutu nijansu, što je ipak mnogo češće na nožnim prstima nego na prstima ruku.

Nedostatak nekih vitamina

Nokti su uglavnom napravljeni od stvrdnutih proteina keratina, a nedostatak njih ili nekih drugih vitamina može da rezultirati žutom bojom noktiju i prouzrokovati njihovo pucanje zbog čega je dobro uzimanje antioksidanasa koji jačaju nokte, poput vitamina E.

Izvor: N1/Večernji.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još