AKO BUDE BILO POTREBE DA SE UKLONE DOJKE, MENI TO NEĆE BITI PROBLEM: Milica Kon iskreno o borbi sa rakom

Voditeljka Milica Kon je u emisiji "Ako progovorim" na televiziji K1 govorila o svojoj uspešnoj borbi s kancerom dojke, koji je sasvim slučajno uočila na redovnom pregledu.

- Ja sam onaj dobar učenik, dakle, dva puta godišnje se ide kod ginekologa. Napipala sam nešto i hirurzi su isprva smatrali da je to masno tkivo i da mogu da ga operišem ako mi smeta - rekla je Milica.

- Kasnijim pregledima se ustanovilo da je u pitanju kancer koji je bio u nekoj "kapsuli" i narastao je dva centimentra za šest meseci.

Voditeljka naglašava da joj celo iskustvo s rakom dojke nije bilo strano zato što je u njenoj porodici već bilo tog tereta.

- Onkološko odeljenje posećujem od svoje sedme godine zato što mi je i mama bolovala od kancera. Tu sam se zaista nagledala svega. Tvrdim da je moja mama umrla od kancera zbog količine stresa sa kojim se nosila - ispričala je ona i dodala:

- Nije znala da se izbori za sebe ni na poslu, ni van njega. Mnoge žene danas oboljevaju zato što ćute, trpe, nesrećne su. Sve ima svoje.

Milica kaže da je brine u kojoj meri mladi danas ne brinu o sebi.

- Kod mene se pojačala želja za preventivnim pregledima kada sam krenula da se družim s omladinom. Pošto sam tako malo slobodnog duha, pa pričam sa svima, zgranula sam se kada sam saznala da devojke pretežno ne koriste kondome, niti posećuju ginekologe. Ta brojka me je deprimirala, a već sam pomalo hipohondar, pa mi nije trebalo mnogo da mi redovne posete ginekologu pređu u naviku. Krenula sam na i psihoterapiju tako da se držim pod kontrolom.

Ona ističe da je imala sreću što se sve brzo odvijalo i da je u roku od dve nedelje bila operisana.

- Uskoro ću raditi taj BRCA test koji pokazuje da li postoji rizik da se kancer razvije. Ako bude bilo potrebno da se uklone dojke meni to neće biti problem. Meni je preče da živim - naglasila Milica.

Ona napominje da nije imala podršku svog najbližeg okruženja kada je objavila svoju priču na društvenim mrežama, ali dodaje i da joj je neizmerno drago što je to učinila.

- Mnoge žene su mogle da se poistovete sa mnom kao sa jednom ženom iz naroda. Žene su sebi na poslednjem mestu. Da bi bila supruga, mama, domaćica i sve ostalo što žena jeste, moraš da budeš živa, zdrava i, pre svega, dobro - zaključila je Milica.

Autor: Nadlanu.com
Foto: milicakon/Instagram

Pogledajte još