ODGOVOR ZAVISI OD PET FAKTORA: Koliko često bi trebalo da peremo kosu?

Sebum koji proizvodi naše vlasište je od vitalnog značaja za zdravu, sjajnu kosu, ali, naravno, ne želimo da nam kosa bude masna. Ipak, kosa koja je potpuno oslobođena ovog prirodnog ulja može da bude gruba i teška za stilizovanje.

Koliko često prati kosu?

Pet faktora utiču na to koliko često moramo da je peremo:

Ulja u kosi

Ulje je najveći krivac za ono što smatramo "prljavom" kosom. Koliko sebuma proizvodite zavisi od vaših godina, genetike, pola i okruženja. Deca i starije osobe ne proizvode toliko sebuma kao tinejdžeri ili odrasli u 20-im i 30-im godinama. Vaše vlasište može polako da postane suvo kako starite.

Tip kose

Ravnu i tanku kosu treba prati češće nego kovrdžavu ili talasastu kosu. Ravna kosa se lako oblaže sebumom, što znači da se mnogo brže masti. Gusta, talasasta ili kovrdžava kosa ima tendenciju da bude suva jer ulje ne oblaže pramenove tako lako.

Znoj

Koliko se znojite je veliki faktor u tome koliko često treba da perete kosu. Znoj može da širi sebum i učini da vaša kosa izgleda prljavo.

Polen

Ukoliko patite od alergija, bilo bi dobro da nakon povratka kući tokom njihove sezone, operete i kosu. Poleni mogu da ostanu na kosi, a to može da pogorša vaše simptome.

Proizvodi za stilizovanje

Proizvodi za oblikovanje mogu da se nakupe na kosi i vlasištu i dovedu do iritacije.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još