Izložba “Milena Pavlović Barilli: Jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela” u Beogradu

Konceptualna izložba posvećena velikoj umetnici Mileni Pavlović Barilli pod nazivom  “Milena Pavlović Barilli: Jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela”  svečano će biti otvorena 23. juna 2022. godine sa početkom od 19.00h u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu. Omaž neponovljivoj Mileni organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije a u saradnji sa Galerijom Milena Pavlović BarilliItalijanskim institutom za kulturu u Beogradu i DDOR Osiguranjem.

Izložbu će zvanično otvoriti: Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije; Nj.E. Luka Gori, ambasador Italije u Srbiji; Roberto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu; Ljiljana Dabić, direktorka Galerije Milene Pavlović Barili i Robert Čoban, predsednik Color Press Group.

Color Media Communications nastavlja popularizaciju slavnih srpskih i jugoslovenskih slikara uz angažman čuvenih umetničkih i modnih fotografa. Posle izložbi u Galeriji Sava Šumanović u Šidu, Galeriji Milan Konjović u Somboru i u Muzeju grada Beograda, gde su bila izložena originalna dela Paje Jovanovića, ovog puta je u fokusu opus neponovljive Milene Pavlović Barilli.

Na izložbi učestvuju 15 savremenih srpskih fotografa koji su dali svoj doprinos u viđenju Mileninog stvaralačkog opusa, to su: Marko Krunić, Monika Pavlović, Marko Vulević, Goran V. Popovski, Dušan Reljin, Vukica Mikača, Goran Zlatković, Vuk Dapčević, Jasna Prolić, Miša Obradović, Miloš Nadaždin, Sever Zolak, Nenad Marjanović, Boogie i Nebojša Babić. Fotografi su ovoga puta imali veliki izazov da dešifruju skrivene poruke Mileninih čudesnih slika koje su je učinile velikom umetnicom, apsolutnom ikonom srpskog modernizma i ženom koja je bila i ostala izvan svog vremena.

Milena Pavlović Barili (1909-1945.) slikarka, ilustratorkinja i pesnikinja bila je jedna od najinteresantnijih ličnosti umetničke Evrope između dva rata. Njeno stvaralaštvo bilo je izuzetno cenjeno u Evropi, a kasnije i u Americi, gde se uporedo sa slikarstvom bavila i ilustracijama za mnoge modne i lajfstajl časopise, modnim dizajnom, kostimom i scenografijom. Milenin slikarski stil se tokom godina menjao, pod uticajem velikih umetnički centra Pariza, Londona i Rima, radovi koji su odisali senzibilitetom i mekoćom izraza, vremenom su dobili strogo linearnu strukturu. Dodajući renesansne elemente, njen stil prerasta u ikonografski. Milenina prva izložba održana je u Beogradu, da bi zatim usledile izložbe u Požarevcu, Londonu, Parizu, Rimu i Njujorku. Iza sebe je ostavila izuzetno bogat opus umetničkih dela.

Izložba “Milena Pavlović Barilli: Jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela”  biće otvorena od 23. juna do 15. septembra 2022. godine u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu. Pozivamo sve ljubitelje modernizma i umetnosti da posete izložbu, dešifruju skrivena značenja u delima Milene Pavlović Barili i ujedno uživaju u vizuelizaciji koju su pripremili savremeni fotografi.

Pogledajte još