POČEO LETNJI RASPUST: Kraj turbulentne školske godine

Danas je kraj nastavne godine za sve osnovce i srednjoškolce. Maturanti su se pre nekoliko nedelja pozdravili sa školskim klupama, a sve mlađe generacije učenika u douniverzitetskom sistemu od sutra su, zvanično, na letnjem raspustu. U đačkim i roditeljskim, ništa manje i u prosvetnim krugovima s nestrpljenjem je iščekivan i jedva dočekan završetak nastave u ovoj turbulentnoj školskoj godini, omeđeno nepredvidivim opasnostima.

Počela je kao treća u nizu školskih godina obeleženih atipičnim modelima rada u otežanim uslovima po diktatu epidemije virusa korona, koja još nije okončana. Mesecima su iz sedmice u sedmicu svakog petka sve oči bile uprte u odluku Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, na osnovu koje su đaci i nastavnici prelazili s uobičajene na kombinovanu ili onlajn-nastavu i obrnuto.

U prvom polugodištu produžen je jesenji raspust da bi se prekinuo lanac širenja delta soja. Zimski raspust nije pomeran. Na republičkom nivou rekordan broj đaka bio je zaražen Kovidom-19 krajem januara. Zato je nedugo po povratku učenika u školske klupe, na startu drugog polugodišta, novouveden februarski raspust, takozvani sretenjski, kada su škole zatvorene na ukupno devet dana da bi se zauzdala omikron varijanta korone, na čijem su udaru bila deca. Školski kalendar korigovan je dvaput. Nastavna godina je produžena.

Taman kad se epidemijska situacija smirila, kad su đaci i nastavnici skinuli zaštitne maske, a nastava je nedelju za nedeljom neometano grabila kao pre korone i izgledalo je da su opasnosti i remećenje časova iza školskih kolektiva, pojavile su se nove neočekivane pretnje – dojave o navodno podmetnutom eksplozivu u školama. I to ne sporadične u pojedinim kućama znanja, nego masovne u desetinama i stotinama škola, i ne jednom, već u više navrata. Iz tog ugla olakšavajuća je okolnost što će raspust evakuisati đake iz školskih odaja, ali pažnju javnosti, očekivano, okupira organizacija predstojećeg završnog ispita koji će se održati od ponedeljka do srede, a obavezan je za kraj osnovnog obrazovanja.

Izvesno je da će, prema planu resornog ministarstva, broj škola u kojima će se organizovati ova provera znanja za sve osmake na republičkom nivou nivou biti drastično smanjen. To je jedan od načina da se osigura bezbednost učesnika, ali i neometano održavanje najvažnijeg testiranja malih maturanata, i jedini koji u obraćanju javnosti ovih dana ističu najodgovorniji za obrazovanje.

Istovremeno, društvenim mrežama šire se "saznanja" da je resorno ministarstvo u susret maloj maturi naložilo direktorima škola da izbrišu sve imejl-adrese koje su do sada upotrebljavali za posao, da će "dok traje završni ispit koristiti imejl-adrese sa servera Ministarstva prosvete, a posle srede će svi morati da otvore nove imejl-adrese i strogo je zabranjeno da ih bilo kome otkrivaju". U prosvetnom vrhu osporavaju ove navode, ali se ispostavlja da je promena imejl-adresa škola, ipak, predviđena i da je deo plana realizacije predstojećeg završnog ispita kao preventivna mera zarad osiguranja bezbednih kanala komunikacije.

Nezvanične tvrdnje onlajn izazivaju brojne komentare, od onih u kojima se iskazuje uverenje da mora biti da je reč o satiričnoj vesti s nekog humorističkog sajta, po principu "ako niko ne zna vašu imejl-adresu, ne može da vam pošalje dojavu o bombi" do onih u kojima se objašnjava da "rešenja nema, da pretnja može da se pošalje iz inostranstva kroz više različitih mreža s odloženim slanjem i za nekoliko meseci", ili se podseća da su sve dojave bile lažne, ali jesu poslužile kao metod zastrašivanja, a da školstvo mora da funkcioniše...

Promena imejl-adresa škola je ranije planirana aktivnost prelaska svih škola na državni domen u cilju uspostavljanja jednoobraznog sistema komunikacije obrazovno-vaspitnih ustanova na teritoriji Republike Srbije (osnovnih i srednjih škola) i profesionalizacije rada. Škole su do sada koristile naloge elektronske pošte različitih provajdera, imejl-adrese koje ne asociraju na obrazovnu ustanovu (skraćenice, nadimci), a često i privatne adrese za službenu korespondenciju, što je bilo neprihvatljivo iz ugla principa poslovne komunikacije, ali i iz ugla bezbednosti. Ova ranije planirana aktivnost uvrštena je u Operativni plan realizacije završnog ispita i jedna je od preventivnih mera obezbeđivanja bezbednih kanala komunikacije – razjasnili su u Ministarstvu prosvete nauke i tehnološkog razvoja.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još