LETNJI DETOKS: Pomoću sedam saveta do zdrave i blistave kože

Koža je najveći čovekov organ i izuzetno je važno održavati je zdravom i hidriranom, spolja i iznutra. Često su promene na koži prvi signal da telu nedostaju određeni vitamini i minerali. Kada u svakodnevnoj rutini nege kože radimo nešto pogrešno možemo primetiti akne, sitne bore, crvenilo...

Da biste svojoj koži obezbedili potpunu negu i hidrataciju, nije dovoljno samo nanošenje krema i redovno umivanje. Potrebno je da joj uz to obezbedite i povremenu detoksikaciju.

Detoksikacija lica zapravo je potpunije čišćenje od toksina, prljavštine, masnoća, ostataka šminke koji ostaju uprkos umivanju. Upravo sve navedeno može začepiti pore ili otežati perifernu cirkulaciju, što definitivno doprinosi starijem i umornijem izgledu kože.

Detoksikacija podrazumeva kombinaciju preparata, izbalansirane ishrane, kao i hidrataciju spolja i iznutra. To nije samo jedan napitak ili krema koju ćete naneti, već nekoliko koraka koji se preduzimaju s vremena na vreme.

1. Izbalansirana ishrana

Izbegavanjem šećera, alkohola, kafe, brze i prerađene hrane, vaša koža će vam biti izuzetno zahvalna. Više svežeg voća i povrća obezbediće koži sjaj, hidrataciju i elastičnost koja joj je neophodna. Razmislite da obogatite svakodnevni meni namirnicama poput šargarepe, grožđa, kelja, orašastih plodova, ribe, avokada...

2. Više čajeva

Zeleni čaj, čaj od koprive, đumbira ili maslačka biće fantastičan izbor. Upravo ove biljke odlikuju snažna protivupalna dejstva, pospešuju rad jetre i bubrega, a mogu umanjiti i tzv. "crne kesice" ispod očiju. Zeleni čaj popijte umesto kafe - obezbediće vašem telu dovoljno kofeina, a uz to je i bogat antioksidansima.

3. Više masaži i sauna

Redovne masaže i saune imaju dvostruke beneficije po vaše zdravlje - pomažu vam da izbacite nagomilane toksine iz organizma i da relaksirate mišiće i celo telo. Recimo, nakon tri uzastopna boravka u sauni može se izbaciti i do litar i po znoja, a sa njim i razne vrste toksina i teških metala.

4. Minimalno dva litra vode dnevno

Sigurno vam je dosadilo da slušate o važnosti ispijanja dva litra vode dnevno, ali uvek imajte na umu benefite po vaše zdravlje. Izbacićete toksine, ubrzati metabolizam i probavu, a uz to i cirkulaciju.

5. Redovna fizička aktivnost

Potrudite se da odvojite barem 30 minuta ili sat vremena dnevno za fizičku aktivnost i vežbanje. Možete šetati, voziti bicikl i uraditi nekoliko vežbi.

6. Ujutru popijte mlaku vodu sa limunom

Brza i jednostavna detoksikacija organizma koju svako može da priušti. Čim ustanete, popijte čašu mlake vode sa limunom.

7. Redovan piling lica

Piling je jako bitna stavka, na koju se često zaboravlja. Poželjno je odraditi piling lica dva puta nedeljno, jer time odstranjujete sloj mrtvih ćelija sa kože, ostake šminke i nakupljene nečistoće.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još