STRUČNJACI OTKRIVAJU: Nema mesta panici, situacija sa kovidom stabilna

- U kovid bolnici u Batajnici trenutno se leči 30 pacijenata obolelih od virusa korona, a onih sa teškom kliničkom slikom nema - rekla je za Tanjug, direktorka te ustanove dr Tatjana Adžić Vukičević.

Ona je poručila da je situacija potpuno mirna i stabilna i da nema mesta nikakvoj panici.

- Kapacitet bolnice je negde oko 1.000 postelja, a trenutno koristimo dve jedinice poluintenzivnog lečenja i jednu intenzivnog lečenja. Imamo samo jednog intubiranog pacijenta. Dakle, situacija je potpuno stabilna i mirna, nema mesta nikakvoj panici - izjavila je dr Adžić.

Kovid bolnica od pre mesec dana radi i prijemno-trijažnu aktivnost, a dnevno se pregleda oko 30-40 građana, koji se najčešće upućuju iz kovid ambulanti, istakla je ona.

- Na našu veliku radost, radi se o pacijentima sa lakšim kliničkim slikama, dolaze pacijenti kojima je to peti, šesti dan bolesti, pa ne zahtevaju nikakvo lečenje već samo kontrolu i praćenje nadležnog lekara. Kod nekih kojima je to treći do peti dan bolesti, dajemo antivirusne lekove kojima država Srbija raspolaže, koji jako dobro sprečavaju replikaciju virusa i nastajanje komplikovanih formi bolesti - objasnila je dr Adžić.

Navela je da je kod svih ovih pacijenata u pitanju omikron varijanta virusa, koja daje blage kliničke slike, a mali broj građana, kaže dr Adžić, ima povišenu telesnu temperaturu.

- Uglavnom su to infekcije koje se zadržavaju u gornjim respiratornim partijama, dakle upala guše, sinusi, retko ko ima upalu pluća - kazala je ona.

Na pitanje može li se očekivati da će brojke na jesen biti četvorocifrene, kako neki predviđaju, dr Adžić naglašava da je neozbiljno davati dalekosežne prognoze.

- Činjenica je da virus slabi i poprima karakteristike sezonske bolesti i nadamo se da će tako i da ostane i da neće biti toliko visokih brojeva kako se predviđa za jesen - rekla je direktorka kovid bolnice u Batajnici.

Adžić je objasnila da, kada se posle dve i po godine, koliko virus postoji u svetu, toliko puta izmene njegove kliničke slike, te kada on mutira i samim tim se menja i način lečenja, on po svim zakonima prirode ne može da stvori tako teške kliničke slike kao što smo viđali prethodne dve godine.

- Moja preporuka bi bila, pošto imamo na dnevnom nivou sve veći broj pozitivnih, ono kako mi možemo da se štitimo, da ipak u zatvorenim prostorima koristimo maske, da sačuvamo sebe i svoje najmilije - zaključila je ona.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još