PREPREKA ZA OSTVARIVANJE ZDRAVE VEZE: Sa koja tri problema se suočavaju skoro svi parovi?

Negovanje i održavanje zdrave romantične veze zahteva posvećenost i rad, što može donekle objasniti zašto ljudi često kažu da određena veza ne "funkcioniše". Kao što su naše ličnosti i biološki sastav različiti, tako su drugačiji i naš stil komunikacije, iskustva, ali i psiha. Poslednja tri faktora su uglavnom "kriva" za probleme sa kojima se suočavaju skoro svi parovi.

Nedavno istraživanje, koje je sprovela aplikacija za upoznavanje "Couply" na uzorku od 1.000 ljudi, pokazalo je da se tri glavne prepreke za izgradnju zdrave i dugotrajne veze nalaze u problemima u komunikaciji (56%), nedostatku zajedničkog kvalitetnog vremena (37%) i u psihičkim teškoćama (35%). Glavno istraživačko pitanje odnosilo se na najveći izazov sa kojim se parovi suočavaju u svojoj vezi. Pročitajte koji su najveći problemi u vezama današnjice, ali i na koje načine bi bilo poželjno da se nosite sa njima.

Poteškoće u komunikaciji

Svi mi imamo različite komunikacione veštine. Strpljenje i poštovanje su neophodni da bismo mogli koegzistirati sa našom drugom polovinom, međutim, često, čak i uz strpljenje, problemi u komunikaciji u vezi ne prestaju.

Deana Šahadi, konsultant za odnose koji radi za "Couply", kaže da je jedan od glavnih razloga zašto parovi imaju problema u komunikaciji to što se svaki partner više fokusira na sebe.

- U suštini, ne slušamo i ne vodimo računa jedni o drugima - kaže stručnjak i sugeriše da je rešenje za ovo pitanje u samospoznaji i poštenju.

Ona poziva parove da razgovaraju jedno sa drugim i da izraze kako se osećaju, kako bi njihova komunikacija postala stvarna i smislena.

- Važno je da slušamo jedni druge i da ne postajemo stalno defanzivni. Pored nas imamo čoveka koga volimo, a ne neprijatelja. Ponekad je dobro zauzeti mesto drugog, na ovaj način, pomoći ćete vašem odnosu i poboljšati komunikaciju - rekla je Šahadi.

Nedostatak kvalitetnog vremena

- Samo zato što satima sedite jedno pored drugog i gledate u mobilni telefon - ne znači da provodite vreme zajedno. Recite svom partneru da morate da ga vidite i razgovarate sa njim. Postavljajte mu pitanja o njihovom danu, njihovom poslu... Naravno, nemojte vršiti pritisak na njega, već budite prisutni. Pokažite smislenim pitanjima da želite da započnete razgovor koji će trajati neko vreme ili organizujte kvaliteno veče koje ćete posvetiti jedno drugom kao što je večera ili šetnja - savetuje stručnjak.

Mentalno zdravlje

Sa svim što se dešava oko nas, često ima smisla da budemo preplavljeni negativnim emocijama. Strah i bes su glavni problemi, dok su stope anksioznog poremećaja i napada panike u stalnom porastu, usled čega su odnosi parova jako pogođeni.

- Ako vaše mentalno zdravlje ne utiče u velikoj meri na vaš svakodnevni život i samo je rezultat umora, onda je opušteno kupanje ili topao zagrljaj vašeg partnera sjajno rešenje. Ako su negativne emocije, međutim, ograničile sate u kojima se svakodnevno smejete, snažno utiču na vašu vezu i doprinose lošem učinku na poslu, onda je najbolje rešenje da potražite stručnu pomoć - predlaže savetnik za odnose.

Izvor: Ženskimagazin.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još