DOVEDITE SVOJU LINIJU DO SAVRŠENSTVA: Najbolje vežbe za svaki tip tela

Ne možete promeniti građu tela koju ste dobili na rođenju, ali to nije razlog za očajanje. I dalje možete da preduzmete korake kako biste svoj oblik tela učinili najboljim. Kada se žene na dijeti pozabave svojim problemima sa imidžom tela u okviru programa za mršavljenje, njihovi napori su uspešniji, otkrili su istraživači sa Tehničkog univerziteta u Lisabonu. Spremite se da upoznate svoj tip tela i naučite da ga volite.

Oblik jabuke: tonirajte stomak

Ako sav višak težine nosite oko struka i težite da imate uže bokove i veće grudi, vi ste jabuka. Neki istraživači veruju da jabuke imaju povećan rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa i rane smrti, dok drugi misle da obim struka možda nije ništa bolji pokazatelj verovatnoće da ćete imati srčani udar od bilo kojeg drugog merenja telesne masti. Ipak, prekomerna težina, bez obzira na to gde nosite salo, dodatno opterećuje vaše srce i povećava rizik od srčanih oboljenja.

Šta možete da uradite: Možete započeti kardio rutinu da biste pomogli u sagorevanju masti i tonirali svoje trbušne mišiće kako bi izgledali bolje. Istraživanja su pokazala da je džogiranje jedina najefikasnija vežba za toniranje stomaka, zatim dodajte pokrete za toniranje, kao što su plenkovi i trbušnjaci.

Oblik kruške: zategnite bedra

Ako ste kruška, nosite salo oko kukova, butina i zadnjice i veća je verovatnoća da ćete imati mali gornji deo tela (uključujući grudi) i teži donji deo tela. Ako želite da pomerite naglasak sa kukova, postoje poboljšanja u fitnesu koja možete učiniti za bolju sliku tela.

Šta možete da uradite: Vožnja bicikla je odlična aerobna vežba koja pomaže u toniranju donjeg dela tela. Iako ne možete uočiti smanjenje, možete tonirati svoje noge čučnjevima, potiscima nogu, savijanjima nogu i podizanjem listova.

Oblik peščanog sata: ton svuda

Zaobljene ste, a mere grudi i kukova su otprilike iste, dok vam je struk uzak. Ako imate figuru u obliku peščanog sata i imate višak kilograma, verovatno ćete imati prekomernu težinu svuda.

Šta možete da uradite: Da biste poboljšali tip tela u obliku peščanog sata, pratite program vežbanja koji radi i na gornjem i na donjem delu tela. Vaš program treninga sa tegovima za gornji deo tela za definisanje mišića mogao bi uključivati padove, triceps ekstenzije i benč pres. Dobre aerobne vežbe za gornji deo tela su plivanje, veslanje i skijaško trčanje. Tonirajte donji deo tela čučnjevima, potiscima nogu, savijanjima nogu i podizanjima tegova. Dobre aerobne vežbe za donji deo tela su vožnja bicikla, hodanje i trčanje.

Oblik flaute: klešite struk

Vi ste mršavi i imate malu definiciju sa merama grudi, struka i kukova koje su veoma slične - otuda i poređenje sa aerodinamičnom flautom.

Šta možete da uradite: Ako ste mršavi, vaš cilj može biti da isklešete struk kako biste dodali neke obline svom telu. Gledajte da tonirate trbušnjake trbušnjacima, bočnim daskama, čučnjevima i vertikalnim dodirima prstiju (lezite ravno na leđa i podignite noge pravo u vazduh, a zatim posegnite da dodirnete nožne prste). Ako imate pravougaoni oblik flaute, ali ste se ugojili, vaš cilj je da izgubite težinu u potpunosti usvajanjem plana zdrave ishrane uz redovnu vežbu.

Atletske forme: radite na svojim oblinama

Imate šira ramena i uže bokove - zamislite obrnuti trougao. Možda imate više mišića nego masti i manje obline od vaših kruškolikih sestara.

Šta možete da uradite: Možda vam neće biti potrebno mnogo toniranja gornjeg dela tela, pa se umesto toga usredsredite na vežbe za donji deo tela koje ciljaju gluteus i butine kako biste stvorili uravnoteženiji oblik. Aerobna aktivnost koja cilja na oblasti koje želite da razvijete će biti efikasna. Izgradite donji deo tela biciklom. Vežbe za trening snage koje će dodati definiciju, uključuju čučnjeve, potisak nogu, savijanje nogu i podizanje tegova.

Oblik "plus sajz": smanjite i tonirajte

Vi ste "punija" žena. Vaša težina može biti ravnomerno raspoređena, ili možete nositi veću težinu na donjem delu tela.

Šta možete da uradite: Dobra vest je da ćete, kada smršate, potpuno izgubiti težinu. Pošto prekomerna težina povećava zdravstvene rizike, razmislite o saradnji sa nutricionistom na planu zdrave ishrane i sa ličnim trenerom za vežbe koje će vam pomoći da se smanjite i ojačate.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još