BROJ NOVOZARAŽENIH OD KORONAVIRUSA RASTE: Stručnjaci otkrivaju da nema razloga za zabrinutost i da bi ugroženi trebalo da prime treću ili četvrtu dozu vakcine

U kovid bolnici na Karaburmi dvostruko je više pacijenata nego pre dve nedelje, a komandant te bolnice Ivo Udovičić poručuje da nema razloga za zabrinutost, iako epidemijska situacija postaje nestabilna.

Pozvao je građane koji su ugroženi, da prime treću ili četvrtu dozu vakcine.

- Imamo veliko povećanje broja novozaraženih i povećan trend prijema pacijenata u bolnice, ali to još nije u onom broju, s obzirom na karakteristike letnjih talasa i karakteristike omikron soja. Još nije zabrinjavajuće - rekao je Udovičić za RTS i ocenio da će sa snagama i sredstvima koje su angažovane u kovidu "to lako zbrinuti".

Kako je naveo, u bolnici na Karaburmi zastupljeni su građani starije životne dobi sa dosta hroničnih pratećih bolesti.

- Još krajem prošle godine predložili smo busterovanje, a sad niko od pacijenata koji ovde leži nije busterovan ove godine. Svi koji su vakcinisani, oni su vakcinisani prošle godine, što znači da ta vakcina, odnosno, antitela i imunitet koji su stekli posle vakcine, nisu više toliko efikasni - poručio je Udovičić, prenosi Tanjug.

Podsetio je građane koji su ugroženi da moraju da dobiju treću ili četvrtu dozu, bez obzira što je vakcina izgubila potencijal koji je imala u početku.

Međutim, ukazuje, daleko smo od uvođenja novih restriktivnih mera, a o tome će se, kaže, raspravljati kada dođu jesen i zima.

Izvor: Politika.rs/RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još