SAVETI ZA RODITELJE: Naučite dečake kako da upravljaju emocijama

Ljutnja ili tuga su normalna osećanja sa kojima svi moramo da se nosimo, ali trebalo bi znati kako njima upravljati na odgovoran i adekvatan način. Pre nego što nauči kako da se s njima nosi, dete bi trebalo da bude u stanju da identifikuje osećanja.

Ponekad se čini da su devojčice suzdržanije, a dečaci imaju pravo da izražavaju osećanja na načine koji nisu uvek prihvatljivi. Ali, to je u osnovi netačno.

- Dečaci takođe moraju da upamte da uvek imaju izbor kako će da odgovore na svoja osećanja - kaže pedijatar dr Meg Miker.

Dr Miker objašnjava da je deo normalnog emocionalnog razvoja dečaka u ranoj dobi da nauči kako osećanja mogu da budu prilično intenzivna, ali da bi trebalo znati kako njima ovladati. Zapravo, ona kaže da mame to sinovima mogu reći na ovaj način:

- Hoćeš li dopustiti da tvoja osećanja dominiraju tvojim odlukama ili ćeš sam preuzeti odgovornost za njih?

Postoji nekoliko načina kako da naučite sina da se nosi sa svojim emocijama na konstruktivan način.

Imenujte osećanja

Pre nego što nauči kako da se s njima nosi, dete mora da bude u stanju da identifikuje osećanja.

Dakle, iako se može činiti da je ljut na oca jer je zakasnio na utakmicu, ispod površine zapravo oseća tugu. Naučite ga da svoja osećanja posmatra dublje, a ne samo površinski.

Bez potiskivanja osećaja

Dete ne bi trebalo da terate da se oseća krivim zbog emocija.

- Oni mogu snažno da osećaju nešto, ali tada moraju da odaberu kako da odgovore na ta osećanja, odnosno šta ne bi trebalo da učine - kaže dr Miker.

Zbog toga nemojte učiti svog sina da potiskuje ljutnju, ljubomoru ili druge snažne emocije. Sve su one deo našeg iskustva.

Reakcija na osećanja

Nakon što su priznali i identifikovali osećanja, dečaci moraju da odluče šta će učiniti s njima. Podstaknite sina da priča o tome šta oseća.

Ne mora previše da ih analizira, ali ako može da verbalizuje svoje emocije, to je odlično. Tada ga možete usmeriti kako da razreši svoja osećanja kroz sopstvena moralna uverenja i bez vašeg preteranog mešanja u njegove odluke.

Odredite autoritet

Vaš sin mora da zna da je na kraju on taj koji odlučuje kako će reagovati na svoja osećanja. Naučite ga da je fizička sila neprihvatljiva i da je nikada ne sme koristiti sa drugima.

Ako mora da se oslobodi agresije, može da pronađe fizičko oslobađenje kroz vežbanje. Dajte mu do znanja da samo on ima autoritet nad svojim emocijama.

Izvor: 24sata.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još