SAVETI ZA DAME: Četiri promene u dnevnoj rutini utiču na smanjenje podočnjaka

Podočnjaci i nadutost često mogu da budu uzrokovani životnim navikama kao što su nedostatak sna ili loša ishrana. Usled genetskih faktora podočnjake često ne možemo da izbegnemo, ali možemo da se potrudimo da ih učinimo manje vidljivim.

Šta su kesice ispod očiju?

Za razliku od podočnjaka i natečenosti, o vrećicama ispod očiju se ne priča tako često, verovatno zato što su mnogo više van naše kontrole. Vreće su uzrokovane masnim jastučićima ispod očiju zbog, najverovatnije, genetike.

Dermatolozi se slažu da postoji nekoliko elemenata životnog stila koji koji mogu da utiču na podočnjake i pogoršati ono što je već tamo. Ovo uključuje spavanje i ishranu i lečenje alergija. Najbolji način da se smanji njihov izgled je prevencija. Ako želite da sprečite da se podočnjaci pogoršaju, postoje neki jednostavni, prirodni koraci koje možete da uključite u svoju rutinu nege kože ili male promene u načinu života koje možete da napravite da biste videli razliku:

Podržite kolagen oko očiju

Ono što možete da uradite je da podržite proizvodnju kolagena oko oka. Ovo će pomoći u sprečavanju opuštanja i promovisati jaču barijeru za mladalački izgled. To možete da učinite putem dodataka kolagena ili korišćenjem proizvoda sa retinolom.

Šta treba da sadrži krema?

Pored proizvoda na bazi retinola, postoji mnogo drugih sjajnih aktivnih seruma i krema koje mogu da pomognu u sprečavanju i poboljšanju kesa oko očiju. Pored retinola, preporučuje se i hijaluronska kiselina, vitamin C, vitamin E i kofein. Pošto nedostatak vode može pogoršati pojavu kesica ispod očiju, hijaluronska kiselina to može da tretira tako što vezuje i zadržava vodu kako bi koža bila hidrirana i mlada.

SPF i naočare za sunce

Iako vitamin E može pomoći u zaštiti od UV zračenja, nije dovoljno da zaista spreči bilo kakvu stvarnu štetu. Tako da, nanesete dovoljno SPF-a i nosite zaštitne naočare za sunce kako biste usporili opuštanje kože oko očiju.

Smanjite unos soli

Ako vam se čini da vam se podočnjaci svakodnevno pogoršavaju, obratite pažnju i na ishranu. Veliki unos soli može da dehidrira kožu i izazove nakupljanje tečnosti u celom telu, uključujući i ispod očiju, piše "Mind Body Green".

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još