BUDITE PAŽLJIVE: Saveti za pravilno nanošenje veštačkih trepavica

Veštačke trepavice su postale trend koji devojke sve češće koriste. Vaše trepavice će izgledati bujnije i lepše, a idealne su za svečane prilike kada želimo da izgledamo elegantno i da naglasimo oči. Ukoliko ih budete samostalno stavljale, morate da budete pažljive i da ih koristite na bezbedan način.

Veštačke trepavice su sintetičke dlačice dizajnirane da oku daju potpuniji izgled. Na kapak se fiksiraju pomoću lepka za tu namenu, a aplikuju se uz prirodne trpevice na kapku. Trepavice koje se nadograđuju imaju istu namenu, ali se lepe direktno na prirodne trepavice lepkom duže trajnosti i ovo uglavnom rade profesionalci.

Ako nanosimo pravilno trepavice, one ne predstavljaju rizik ni za oko, ni za prirodne trepavice. Međutim, ako ih koristite svakodnevno, postoje rizici od oštećenja.

Neke od reakcija koje mogu da se jave ukoliko ne nanosimo veštačke trepavice pravilno, mogu da budu alergijska reakcija na lepak, crvenilo na kapku ili u donjem delu oka, iritacija oka ili infekcija, kao i opadanje prirodnih trepavica. Nisu retki ni slučajevi privremenog ili slepila u potpunosti. Nikada nemojte pozajmljivati ili uzimati tuđe veštačke trepavice. Ukoliko u prodavnicama imate priliku da isprobate trepavice pre kupovine, budite sigurni da je to novi par i da ih nanesete aplikatorom za jednokratnu upotrebu.

Obratite pažnju na formaldehid. Lepak za trepavice najčešće sadrži ovaj sastojak, tako da ako ste alergični na njega, obavezno izbegavajte upotrebu veštačkih trepavica. Oko će vas boleti i svrbeti, pojaviće se crvenilo i oko će početi da otiče. Teža reakcija može biti i privremeni gubitak vida.

Samo budite pažljivi i kad ih budete stavljali, neka vam ruka bude mirna i budite uvek ispred ogledala.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još