SVEČANI PRIJEM U AMBASADI FRANCUSKE: Dan pada Bastilje obeležen u Beogradu (FOTO)

Ambasador Francuske Pjer Košar izjavio je večeras, pred svečani prijem povodom nacionalnog praznika, 14. jula da je Beograd može da računa na pomoć i podršku Pariza ukoliko nastavi evropskim putem, uz iskren i hrabar pristup pomirenju i saradnji sa drugim državama u regionu.

Košar je naglasio da je dijalog Srbije i Francuske ostao veoma intenzivan i pun poverenja bez obzira na okolnosti.

Podsetio je i na susret u Briselu dvojice predsednika, Emanuela Makrona i Aleksandra Vučića, 23. juna i posetu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić Parizu u februaru.

- Siguran sam da će od septembra biti mnogo novih kontakata, srpskih i francuskih zvaničnika - rekao je Košar i naglasio da je ovaj period obeležila i agresija Rusije na Ukrajinu.

- Poruka koju želimo da podelimo da je izbor za EU pravi izbor kako za Srbiju, tako za Francusku i druge zemlje, jer on omogućava da se borimo za svoju nezavisnost, slobode i samim tim za tu perspektivu - rekao je Košar.

Podsetio je na perspektivu u razvoju srpsko-francuskih bilateralnih odnosa, posebno ekonomskih, da su fracuska preduzeća zainteresovana za investicije.

Učestvujemo u nekoliko velikih projekata u Srbiji, kao što je aerodrom "Nikola Tesla" gde Vansi radi na proširenju aerodroma, uključeni smo u projekat u Vinči, a nekoliko francuskih kompanija je zainteresovano za metro, naveo je Košar.

Želimo da se angažujemo dugoročno u Srbiji i pomognemo zelenu agendu, naglasio je on i podsetio da je činjenicu da je od 2019. u Srbiji prisutna Francuska agencija za ulaganja sa 400 miliona evra.

Prema njegovim rečima, znak francuskog velikog angažovanja u Srbiji je i angažovanje na polju kulturne saradnje i inovacija.

- Bili smo aktivni u okviru manifestacije Novi Sad evropska prestonica kulture, danas imamo sedam škola u kojima imamo dvojezičnu srpsko francusku nastavu, želimo da budemo prisutni u oblasti istrazivanja i inovacija - rekao je Košar.

Ambasador je podsetio na forum inovacija i naglasio da žele da organizuju sledeće godine novi i da obnove veze Srbije i Francuske po pitanju zaštite životne sredine.

U rezidenciji ambasade Francuske u Beogradu potom je održan svečani prijem povodom proslave nacionalnog praznika 14. jula.

Svečanosti, čiji je domaćin ambasador Pjer Košar sa suprugom prisustvovali su brojni ministri, predstavnici srpskih institucija, lokalnih samouprava, civilnog društva, verskih i manjinskih zajednica, kulture i medija, diplomatskog kora, kao i predstavnicu francuske zajednice i aktera francusko srpske saradnje iz svih oblasti.

Za sve Francuze 14. jul je apsolutni simbol svih vrednosti na kojima počiva moderna Francuska. Obeležavajući pad Bastilje 1789. godine, obeležava se početak Francuske revolucije i rađanje novih koncepata koji su se potom proširili u Evropi.

Praznik se obeležava u znak sećanja kada se francuski narod ujedinio oko tri vrednosti - slobode, jednakosti i bratstva, koji su glavni moto francuske države.

Izvor: Tanjug
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još