OBRATITE PAŽNJU: Šta sve može da naruši zdravlje očiju?

Zdravlje očiju obično je jedna od onih stvari o kojima ne razmišljamo previše dok nešto ne krene po zlu. Stručnjaci ipak upozoravaju da bi trebalo na vreme da vodite računa o dobrim navikama koje će vaš vid održati zdravim.

Postoje stvari koje možda radite svakog dana, a koje mogu da ugroze zdravlje vaših očiju, a potencijalno čak i da dovedu do gubitka vida, piše "Eat This, Not That".

Pušenje

Prema tvrdnjama dr Hauarda R. Krausa, američkog neuro-oftalmologa, dim u vazduhu direktno nadražuje oči.

- Pušenje cigareta, uključujući i pasivno, krivac je za ranu i brže progresivnu sivu mrenu, odnosno kataraktu, kao i za povećan rizik od vaskularne bolesti koja može da dovede do promena unutar mrežnjače ili optičkog nerva. Pušači takođe, češće pate od brzo progresivne makularne degeneracije - objašnjava dr Kraus.

Nekontrolisani dijabetes

Dijabetes je vodeći uzrok slepila kod odraslih starosti od 18 do 64 godine.

- Svako sa dijabetesom ili povećanim rizikom od dijabetesa izložen je i riziku od bolesti očiju, poput dijabetičke retinopatije i makularnog edema, ali i glaukoma i sive mrene - kaže dr Timoti Marej, specijalista za mrežnjaču iz Majamija.

Ako imate dijabetes, zaštitite svoj vid tako što ćete ga držati pod kontrolom - zdravom ishranom, pravilnom težinom i redovinim posetama ​​oftalmologu.

- Rano otkrivanje, pravovremeno lečenje i odgovarajuća nega mogu da smanje rizik osobe od ozbiljnog gubitka vida zbog dijabetesne bolesti oka za 95 odsto - dodaje dr Marej.

Nenošenje zaštitnih naočara

Očima često, a naročito tokom građevinskih i sličnih radova, prete razni predmeti koji mogu da upadnu u oko i dovedu do povrede.

Zbog toga se preporučuje nošenje zaštitnih naočara kada god je to moguće.

Trljanje očiju

Trljanje oka dovodi vas u opasnost od razvoja keratokonusa, bolesti usled koje rožnjača progresivno slabi i tokom vremena menja oblik.

- To stvara zamućenje i izobličenja u vašem vidu, a u teškim slučajevima može da zahteva transplantaciju rožnjače da bi se stanje popravilo - kaže dr Baret Eubenks, oftalmolog iz Kalifornije.

On dodaje da se umesto trljanja oka savetuje lečenje iritacije, svraba i drugih razloga zbog kojih imate potrebu da trljate oči.

Nenošenje naočara za sunce

Američki oftalmolog Benjamin Bert slikovito opisuje da su naočare za sunce očima, ono što je krema za sunčanje koži.

- UV zračenje može da prouzrokuje oštećenje mnogih delova oka, uključujući opekotine na površini, pa čak i strukture unutar našeg oka. UV oštećenje sočiva unutar našeg oka može da dovede do ranog stvaranja sive mrene, odnosno katarakte - upozorava Bert, dodajući da bi svi trebalo redovno da nose naočare za sunce koje 100 odsto blokiraju ultraljubičasto svetlo, kao i UVA i UVB zrake.

Gledanje u sunce

Oftamolog Bert objasnio je da količina energije koju isporučuje sunce, čak i kroz odgovarajuće naočare za sunce, može da stvori toliko toplote u oku da može da prouzrokuje opekotine na mrežnjači.

Takva povreda poznata je kao solarna retinopatija. Iako se često radi o kratkotrajnom obliku gubitka vida, Bert napominje da opekotine mogu da budu i trajne.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još