SAVETI ZA RODITELJE: Kako da održite dobar odnos sa svojim tinejdžerom?

Kao što već svaki roditelj zna, tinejdžerske godine deteta su najteže. Vrtlog puberteta, hormoni, srednjoškolske godine i sve veća potreba za samostalnošću mogu da budu teški za roditelja.

Svaki dan proveden sa tinejdžerom može da deluje kao bitka i to ponekad oko trivijalnih stvari. Kao roditelj, želite da usmeravate svoje dete kao i uvek, ali morate da prepoznate da kako se ono menja, tako mora da se menja i vaš odnos s njim.

Postoje različiti načini kako da održite jak odnos sa svojim detetom u tinejdžerskim godinama.

Slušajte više nego što govorite

Tinejdžeri žele da ih poštujete i slušate. Uvek budite "sigurna" i pristupačna osoba kojoj dete može da se poveri.

To ne znači da morate da prihvatate ili da se složite sa svim što vaš tinejdžer kaže, ali dopuštanje da govori slobodno, bez prekidanja, omogućava mu da čuje svoje ideje naglas. Takođe, to daje uvid u njihove sposobnosti rešavanja problema i ograničenja.

Verujte im i dajte im prostora za druženje sa vršnjacima

Iako se možda ne slažete sa njihovim društvom, izbegavajte da dajete komentare o njihovim prijateljima. Umesto toga, pokušajte da razvijete bolju komunikaciju i pitajte ih šta rade zajedno.

Raspravite o opasnostima bavljenja štetnim ili nezdravim aktivnostima i predložite zabavne alternative. Ako je ikako moguće, pozovite njihove prijatelje u svoj dom kako biste saznali više o njima.

Provodite vreme zajedno

Provođenje kvalitetnog vremena zajedno izvrstan je način da ojačate svoju vezu. Život često može da bude užurban, zbog čega tinejdžeri mogu da se osećaju zaboravljenima i izolovanima.

Zato odvojite vreme od užurbanog rasporeda i družite se sa tinejdžerom kako bi se on ili ona osećali cenjenima. Jednostavan gest, poput odlaska na planinarenje, na sladoled ili gledanje filma može da da bude od velikog značaja.

Postavite granice

Vi ste ta osoba koja postavlja granice i vaše dete to mora da shvati. Morate da naglasite važnost postavljanja granica svom tinejdžeru mirno i čvrsto. Bez granica, tinejdžeri mogu da uđu u odrasle godine sa pogrešnom percepcijom da imaju previše slobode.

Tinejdžerske godine su turbulentno razdoblje i za roditelje i za tinejdžera, ali to ne znači da će biti noćna mora. Redovni razgovori, slušanje i razumevanje mogu da pomognu roditeljima da uspostave neraskidivu vezu sa svojim tinejdžerima.

Izvor: N1/24sata.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još