MAMA ILI TATA: Zašto bebe često favorizuju jednog roditelja?

Bez obzira da li osećate da vas dete preferira pred vašim partnerom ili partnerkom ili vas izluđuje jer je sklonije njemu ili njoj, možda ste se zapitali kada je to favorizovanje počelo da se pojavljuje.

Kako se ispostavilo, bebama su mame obično na prvom mestu, a zatim kako odrastaju i sazrevaju uzimaju u obzir i druge.

Zašto bebe obično više vole mamu?

Dr Dženifer Brag, njujorška certifikovana neonatološkinja, rekla je za "Romper" da bebe mogu da počnu da prepoznaju lica u prvih nekoliko dana života.

- Pri rođenju, bebe mogu da vide otprilike 20 do 30 centimetara ispred sebe. Tokom prvog meseca života brzo nauče da preferiraju lica od drugih prizora. Pokazuju sklonost prema licima članova porodice u odnosu na nepoznata lica u uzrastu od sedam meseci - kaže ona.

A bebe imaju tendenciju da preferiraju mamu u toj ranoj fazi iz prilično očiglednih razloga – njen glas je onaj na koji su najviše navikli. Ali postoje i drugi razlozi. Čulo mirisa i sluha kod beba, razvijaju se pre nego čulo vida i obično se oslanjaju na njih kako bi prepoznali voljene osobe.

- Većina beba razvija sklonost prema majci u prva dva do četiri meseca. Od rođenja, kombinacija vida, mirisa i zvuka verovatno pomaže bebama da razlikuju svoju majku od drugih. Dojenje pruža savršenu udaljenost između maminih i bebinih očiju, a bebe vole da gledaju majčino lice dok sisaju - kaže dr Brag.

Ona dodaje da tako najbolje doživljavaju miris majke i zvuk majčinog glasa, koji su slušali sve vreme dok su bili u materici.

Kada bebe počinju da preferiraju očeve, kao i ostale članove porodice?

Pažnja vašeg deteta može da počne da luta prema ocu i drugim bliskim članovima porodice kako odrasta i uspeva u potpunosti da identifikuje ljude oko sebe, i počinje da se socijalizuje.

- Tokom prvih nekoliko meseci života, odojče počinje društveno da komunicira. Sa majkama se obično odvija njihova najčešća interakcija tokom tog razdoblja i nakon toga stvaraju primarnu privrženost njima - kaže dr Brag.

Ona dodaje i to da se dete ipak veže za pojedinca koji najčešće reaguje na njegove znake komunikacije, kao što su plač ili osmeh, a to možda nije uvek majka.

Kako roditelj kojeg beba ne preferira može da se poveže sa svojom bebom?

Ako vi ili vaš partner primetite da vaše dete ima veliku sklonost prema drugom roditelju, postoje načini za zbližavanje sa detetom. Odgovarajući na znake i saosećajući se s njim, dete uči da voli i da traži prisutnost osobe koja se na takav način prema njoj ophodi.

- Najčešći faktor prema kom odojče razvija preference je ko najviše hrani bebu - objašnjava doktorka.

Ona dodaje da, kako dete počinje da sedi i da se igra više, ova sklonost može više da se promeni.

- Provođenje aktivnog vremena igrajući se sa detetom nije važno samo za njegov razvoj, već i za međusobno povezivanje. Najbolji način da se roditelj više poveže sa bebom je igra - ističe ona.

Čak i ako trenutno niste prioritet svom detetu, znajte da je privrženost prema bilo kome tom detetu važna za njegov dugoročni razvoj. Ključ za snažnu vezu je da volite svoje dete i da se njime u potpunosti bavite. Sve dok tako radite, bićete uvek u trci za poziciju broj jedan u njegovom srcu.

Izvor: N1/Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još