STOMATOLOZI OTKRIVAJU: Visoke temperature utiču i na oralno zdravlje

Leti, kako bi zaštitili kožu od štetnog sunčevog zračenja, redovno nanosimo kreme sa zaštitnim faktorom, nosimo šešire i naočare za sunce, a da li ste razmišljali o tome šta se dešava sa usnom dupljom i zubima na visokim temperaturama?

Stomatolog dr Kaled Kasem otkriva da, kad se duže vremena izlažemo jakom suncu, možemo lako početi da patimo od preosetljivosti zuba.

- Preosetljivost zuba je uobičajena, posebno leti kada pijemo ledenija pića i češće jedemo sladoled - kaže doktor.

On ističe da, kako se sa godišnjim dobima menja i temperatura, zubna gleđ se različitom brzinom širi i skuplja, ostavljajući dentin - sloj zuba ispod gleđi, izloženim spoljnim uticajima, a to prouzrokuje preosetljivost zuba.

Ipak, stomatolog dodaje i da postoje načini da se spreči preosetljivost. Pa tako, na primer, umesto ledenih treba da pijemo pića sobne temperature.

- Osim preosetljivosti, trebalo bi sprečiti i dehidratciju jer ona može da prouzrokuje usporavanje proizvodnje pljuvačke koja je ključna za ispiranje bakterija i čestica hrane i pića iz usta. U suprotnom se one zalepe za zubno meso i povećava se rizik od razvoja karijesa - navodi stomatolog.

Osim toga on savetuje konzumiranje najmanje dva litra vode dnevno.

Takođe, napominje i da mnogi imaju naviku da žvaću led, a to se ne preporučuje ma koliko se primamljivo činilo.

- Žvakanje nečeg tako tvrdog kao što je led može da učini zube osetljivima, pa i da dovede do toga da pucaju - kaže dr Kasem i dodaje da "zbog pet minuta olakšanja ne bi trebalo da rizikujemo svoje oralno zdravlje".

Izvor: N1/Večernji.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još