MOĆNO SREDSTVO: Koji su benefiti salicilne kiseline u nezi kose?

Salicilna kiselina za kosu je prema nekim stručnjacima najmoćnije sredstvo za negu, a evo o čemu je reč.

Salicilna kiselina je jedan od ključnih sastojaka koji se koriste u borbi protiv akni i masne kože. Međutim, pored toga što čisti lice i pore, ona je podjednako korisna za negu kože tela, pa čak i skalpa.

Šta je salicilna kiselina?

Ona pripada grupi BHA kiselina, što znači da prodire kroz svaku masnu površinu i duboko hidrira pore. Stoga se najčešće i koristi u borbi protiv masne kože i akni. A budući da je i sam skalp koža, neretko, ova kiselina upotrebljava se u nezi kože glave i samih vlasi.

Salicilna kiselina za kosu

Ona uklanja mrtvi sloj ćelija kože sa glave, pa samim tim smanjuje i sprečava pojavu peruti. Umanjuje i iritaciju i svrab skalpa, jer uklanja mrtav sloj kože, a time sprečava i iritaciju. Salicilna kiselina pokazala se korisnom i kod uklanjanja simptoma seboreičnog dermatitisa. Isto tako, ova kiselina preporučuje se osobama koje imaju masnu kosu, jer smanjuje lučenje sebuma. A time poboljšava i kvalitet same kože glave, ali i kose.

Nega kose salicilnom kiselinom i izuzeci

U slučaju da imate osetljivu kožu glave, postoji mogućnost od alergijske reakcije. Stoga, ukoliko ste primetili peckanje, osip ili svrab, obratite se lekaru. Isto tako, salicilna kiselina ne preporučuje se za negu kose ukoliko imate otvorene posekotine i rane na glavi.

Osobe koje imaju ekstremno suvu kožu glave bi takođe trebalo da budu pažljive i da koriste ovu kiselinu u kombinaciji s hidrirajućim proizvodima. Svakako, pre upotrebe, obavezno je da se posavetujete sa dermatologom!

Salicilna kiselina za kosu - kako se koristi

Baš kao i svi drugi sastojci i ona dolazi u vidu različitih formula i preparata. U slučaju oboljenja poput dermatitisa i psorijaze, potražite medicinske šampone i serume na bazi ove kiseline.

Za dublje čišćenje skalpa i vlasi, potražite pilinge, a za opšte zdravlje kose i kože glave, potražite serume kao i tretmane koji su ciljano napravljeni za ovu svrhu.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još