Deveti krug karavana "Izađi mi na teglu" - Najveći gastronomski karavan na Balkanu posetiće dvadeset gradova širom Srbije

Počinje deveta sezona najvećeg gastronomskog karavana na Balkanu „Izađi mi na teglu“ koji će u svojoj devetoj sezoni obići „još jedan krug“ u potrazi za idealnim receptom za „srpski kavijar“.

Karavan počinje u subotu, 20. avgusta iz opštine Kula, tačnije Ruskog Krstura iz kojeg potiče tradicionalna manifestacija “Dani paprike” povodom koje karavan startuje upravo iz ovog gradića u zapadno bačkom okrugu. Karavan će na svom putu obići 20 gradova širom Srbije, sve do velikog finala koje će okupiti sve pobednike kvalifikacionog takmičenja u Beogradu gde će se proglasiti kralj ili kraljica ajvara devete sezone ovog čuvenog karavana.

Foto: Live Production

 

"Izađi mi na teglu" je nacinalno takmičenje u pripremanju ajvara pod otvorenim nebom koje se proteklih osam godina uspešno održava u svim krajevima Srbije. Manifestacija u formi karavana putuje iz grada u grad održavajući niz jednodnevnih manifestacija koje imaju samo jedan cilj, a to je pronalazak najboljeg recepta za ajvar u Srbiji!

Kao i svake godine, učesnicima će biti obezbeđeni svi uslovi za nadmetanje, a takmičari mogu doslovno doći sa rukama u džepovima jer organizatori karavana obezbeđuju kompletno opremljeni takmičarski štand, čuveni Smederevac, papriku, drva, tegle, ulje, šećer i so. Na takmičarima je samo da ponesu svoj pribor za pripremanje ajvara ali i da se naoružaju zdravim takmičarskim duhom jer sada je već sasvim sigurno – tajna pobedničkog recepta krije se u ljubavi i strpljenju!

Foto: Ljiljana Vukotić

 

Nakon završene osme sezone, karavan je obišao čak 190 gradova, napunio preko 40.000 tegli ajvara, takmičarima je obezbeđeno oko 90 tona paprike, karavan je posetilo blizu 900.000 posetilaca, a više od trideset domaćinstava je podstaknuto uspešnim plasmanom pokrenulo sopstvenu proizvodnju ajvara. Ono što je takođe zanimljivo jeste da karavan u proseku u toku jedne sezone obiđe 20.000 km, što znači da je u proteklih osam sezona pređena kilometraža veća od obima tri zemaljske kugle.

Foto: Ljiljana Vukotić

 

Ovogodišnja sezona karavana biće realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, lokalnih samouprava gradova-učesnika kao i brojnih sponzora čija podrška čini projekat uspešnijim iz godine u godinu.

Autor: Nadlanu.com

Pogledajte još