CLEAN LOOK: Koje su tajne savršenog izgleda Skandinavki?

Otkako je Kopenhagen postao jedan od glavnih modnih centara, Skandinavke su inspiracija!

Jedan od njihovih osnovnih postulata – minimalizam, ogleda se kako u modi i enterijeru, tako i u lepoti. Takozvani "clean" izgled kao da je nastao tamo, jer uz minimum šminke, a sa negovanom, čistom kožom, skandinavske žene izgledaju impresivno.

Hidriranje

Proizvod koji se svuda i uvek preporučuje, a poznat je kao efikasan korak ka postizanju sjajne kože je hidratantna krema.

Skandinavke se, međutim, ne zaustavljaju samo na kremama za lice bogate ceramidima da bi postigle svoj čuveni ten.

Umesto toga, one imaju ceo holistički pristup hidrataciji. Nordijci su možda poznati po tome što piju najviše kafe na svetu (čuveno piće koje dehidrira), ali devojke iz hladnijih krajeva pored kafe piju i više od preporučene dnevne količine vode – čak tri litra.

Prilagođavanje vremenskim uslovima

Kako se temperatura menja tokom cele godine, nivoi vlažnosti vazduha takođe variraju.

Nijedna nordijska žena koja drži do sebe ne praktikuje istu rutinu nege kože tokom cele godine.

Umesto toga, ona menja svoje proizvode u zavisnosti od sezone. U suvim, hladnim zimskim mesecima nivo vlažnosti nam opada, što znači da će našoj koži možda trebati malo više ljubavi u vidu bogatih hidratantnih krema i seruma.

S druge strane, leto označava povećanje vlažnosti zbog koje se svi znojimo i može povećati proizvodnju masnoće, što obično zahteva rashladna sredstva za čišćenje i toniranje.

Međutim, nezavisno od temperature ono bez čega Nordijka nikada ne izlazi iz kuće jeste krema za lice za zaštitnim UV faktorom.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Sauna

Uobičajena finska poslovica je da žena izgleda najbolje nakon saune. Naša koža se preporodi iznutra kada izađemo iz sobe zagrejane vrelim kamenjem.

Saune igraju veoma posebnu ulogu za Fince. Danas je Finska zemlja s 5,5 miliona ljudi i 3,3 miliona sauna.

Naučnije rečeno, istraživanja pokazuju da saune mogu pomoći u regulisanju proizvodnje sebuma (posebno idealno za osobe sa masnom kožom ili osobe sklone aknama) i pH nivoa u našoj koži.

Iako postoji malo studija o prednostima, "poznato je da saune povećavaju cirkulaciju krvi, eliminišu stres i uklanjaju toksine iz kože", piše skandinavski "Vogue".

Prihvatite hladnoću

Verovatno ste već svesni toga da je najbolja stvar koju možete da uradite za vaše sjajne pramenove jeste da potopite kosu u hladnu vodu na kraju pranja, efikasno zatvarajući folikule i rezultirajući sjajnim pramenovima.

Dok većina nas drhti pri pomisli na ledenu vodu i nevoljno dodajete ovaj korak u vašu dnevnu bjuti rutinu, Skandinavke su naučile da prihvate hladnoću.

Postoje mnoge prednosti nanošenja ledene vode na kožu; ona smanjuje upalu, smanjuje natečenost, poboljšava izgled kože, minimalizuje pojavu proširenih pora i poboljšava površinske bore.

Uvođenje ledeno hladne vode u jutarnju rutinu nege rezultira smanjenjem znakova nadutosti i upale, zatezanju pora i poboljšanju apsorpcije proizvoda ostavljajući kožu sjajnom do kraja dana.

Hygge

Skandinavke se kunu u "hygge" filozofiju koja se zasniva na tome da je sve u stvaranju prijatne atmosfere za sebe. One posvećuju posebno vreme za "wellness", krepljenje duše i tela, a omiljene aktivnosti su im ledeno kupanje, saune i biciklizam.

"Hygge" se odnosi i na minimalističko korišćenje kozmetičkih proizvoda, kako bi briga o sebi bila uživanje, a ne posao.

Umirujući tretmani

U Danskoj, glavnu reč vode umirujući beauty tretmani. Prvi je tretman očiju kamilicom, a drugi tretman parom lavande za celo lice.

Možete ih isprobati kod kuće: namočite kesice čaja u hladnu vodu na minut-dva, stavite ih na područje oko očiju na oko 10 do 15 minuta, pre nego što započnete rutinu nege kože.

Lavanda je najlekovitije umirujuće eterično ulje, a sama aroma je veoma opuštajuća, te postoji još jedan način da je iskoristite u ove svrhe. Napunite lavabo toplom vodom, uzmite punu kašiku esencijalnog ulja lavande i pomešajte.

Natopite frotirnu krpu za lice u smesu i nagnite se preko lavaboa. Pritisnite krpu na lice da biste osetili nenadmašni efekat lavande. Držite ga tako najmanje 30 sekundi, a zatim ponovite postupak pet do osam puta. Bićete potpuno revitalizovano.

Izvor: Zadovoljna.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još