USKORO STIŽU NOVČANICE I KOVANICE: Objavljen monogram kralja Čarlsa Trećeg (FOTO)

Predstavljen je monogram kralja Čarlsa Trećeg koji će se koristiti u institucijama, na državnim dokumentima ali i poštanskim sandučićima.

Izgled monograma odabrao je lično kralj, iz niza ponuda dizajnera Koledža za oružje. Monogram kombinuje početno slovo kraljevog imena – "C" i slovo "R" koje je početno slovo reči "rex", što na latinskom znači – vladar, uz dodatak rimskog broja III.

Kraljica Elizabeta Druga preminula je 8. septembra u 97. godini u svojoj letnjoj rezidenciji u Balmoralu. U trenutku kada je kraljica umrla, tron je nasledio princ Čarls.

Osim novog monograma, koji će zameniti onaj kraljice Elizabete Druge, predstoje i druge "vizuelne" promene koje će obeležiti novu vladavinu kralja Čarlsa.

Iz Banke Engleske naveli su da se očekuje da će nove novčanice na kojima će biti lik kralja Čarlsa Trećeg "ući u opticaj do sredine 2024. godine", a da će slika koja će se koristiti na njima biti objavljena pre kraja ove godine.

Najavljene su i nove kovanice, ali nije precizirano kada. Aktuelne papirne novčanice i kovanice će i dalje važiti. Novčanice i kovanice Čarlsa i Elizabete će se neko vreme koristiti paralelno.

Osim toga, Kraljevska pošta saopštava da će nove markice sa likom kralja Čarlsa "ući u opticaj kada se potroše trenutne zalihe markica".

Ipak, set od četiri memorijalne marke biće pušten u prodaju u novembru, na kojima će biti prikazani portreti kraljice Elizabete Druge snimljeni u različitim fazama njene vladavine.

Početak primene novog monograma kralja Čarlsa počinje uoči završetka perioda kraljevske žalosti. Njegovo prvo korišćenje biće u Bakingemskoj palati već danas, u procesu ispisivanja pisama. Postoji posebna verzija monograma za Škotsku, koja sadrži škotsku krunu.

Inače, i dalje postoje poštanski sandučići koji su u upotrebi iz vremena vladavine kraljice Viktorije, Edvarda Osmog, Džordža Petog i Džordža Šestog, a originalni monogrami ostaju sve dok sandučići ne budu zamenjeni.

Skoro 70.000 sadašnjih poštanskih sandučića, oko 60 odsto od ukupnog broja, datira iz vladavine kraljice Elizabete Druge, a postoji i oko 170 sandučića koji su uvedeni tokom kratke vladavine Edvarda Osmog, koji je abdicirao 1936. godine.

Tamo gde se kraljevski monogrami pojavljuju na zgradama institucija i organizacija, one će pojedinačno odlučivati kada će i da li će biti ažurirane.

Izvor: RTS
Foto: BBC.com/PrintScreen

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.