The Amazing Spider-Man: Nerdovi upravljaju svetom!

Mark Veb (36) - poznat po muzičkim spotovima za veliki broj poznatih bendova poput Green Day, Maroon 5, Fergie i Weezer, ali i svom rediteljskom debiju na velikom ekranu - (500) Days of Summer - iznenađenje je koje je kuća "The Columbia Pictures" pripremila kako bi jedan od najpopularnijih superheroja dobio novi "fazon". Odluka da Pitera Parkera/Spajdermena u filmu The Amazing Spider-Man igra Endrju Garfild, takođe je potvrdila da se priprema jedan drugačiji junak u odnosu na onog iza koga su stajali reditelj Sem Rejmi i glumac Tobi Megvajer.

TREJLER: The Amazing Spider-Man

- Ideja o tome šta znači biti nerd se promenila u prethodnih 40 ili 50 godina. Nerdovi upravljaju svetom! - kaže reditelj Mark Veb, pred kojim je ozbiljan zadatak da zadovolju publiku novom i osveženom pričom o Spajdermenu (The Amazing Spider-Man).

- Piter Parker je ekspert za nauku. Ako se setite ranijih stripova Stena Lija i Stiva Ditkoa, videćete da je o nerd za velikim naočarama. Ideja o tome šta znači biti nerd se promenila u prethodnih 40 ili 50 godina. Nerdovi upravljaju svetom! Endrju Garfild je snimio film o tome ("Društvena mreža", prim. aut.). Nerdovi nisu više izgnanici i znati napisati kompjuterski kod više nije izvor podsmeha. Ono što je bilo bitno u tim prvim stripovima jeste misao da je Piter Parker autsajder koga je trebalo smestiti u aktuelni kontekst. Jedan od izazova za nas je bilo osavremenjivanje Piterovog statusa autsajdera. Piter Parker je realan klinac. On nije milijarder. On nije vanzemaljac. On je klinac koga zezaju i guraju u kraj... - kaže Mark o svom Piteru Parkeru.

(old_image)
Mogući duo snova: Reditelj Mark Veb i novi Piter Parker/Spajdermen Endrju Garfild

Na Marku je svakako priličan teret dostizanja, ali i prevazilaženja prethodna tri filma, što on planira da učini dubljim zalaženjem u psihologiju Pitera Parkera, kao i pričom koja je prethodila "rađanju" Spajdermena.

O tome šta je razlika između njegovog i Rejmijevog Spajdermena, Mark za "Los Anđeles Tajms" kaže sledeće:

- Jedna od stvari koje smo se trudili da postignemo jeste da kaskaderske scene budu fizički prirodnije, što je bilo veliki izazov, jer smo imali junaka čije sposobnosti su nadljudske. Kako učiniti to a da bude uverljivo i pravo?... Proveli smo mesece i mesece razvijajući opremu kako bi Endrju mogao da se kreće (poput Spajdermena) na načini koji ne bi bio kompjuterski generisan. Naravno da će biti pojačanja i kompjuterskih generisanih sekvenci, ali je suština bazirana na fizičkoj realnosti što je nova tehnika (za ovu franšizu)...

Na činjenice da su Rejmijevi filmovi relativno sveži u sećanju publike, kao i da su zaradili velike svote novca, Mark svojim Spajdermenom planira da odgovori pre svega željom da stvori "drugačijeg Pitera Parkera".

- Bio sam zainteresovan za taj univerzum i verujem da imam kažem nešto dovoljno drugačije što će biti vredno utrošenog vremena. Mislim da ima mnogo toga za istraživanje kada je adolescentski kvalitet superheroja u pitanju. Samo ga videti opet u srednjoj školi daje vam mnogo toga na šta treba obratiti pažnju u kontekstu ponašanja i svega što moderna mitologija srednje škole predstavlja - kaže Mark o izazovima ulaženja u ovaj projekat.

Pogledajte TREJLER pa prosudite koliko je Mark opravdao svoje prezime Veb (u prevodu: mreža, mada kod Marka ima jedno "b" viška - Webb).
Da li njegov Spajdi "baca mreže" bolje nego ikad? Ipak, igra ga super-talentovani Endi Garfild!

Očigledno će Spajdi leteti iznad Njujorka u 3D i to drugačije nego ikad... Kako dočekati leto 2012.?!

Pogledajte još