KREATOR PREKRŠIO KODEKS KULTURNOG NASLEĐA: Muzej "Ufici" tužio modnu kuću Žan-Pola Gotjea

Čuveni italijanski muzej "Ufici" tuži modnu kuću Žan-Pola Gotjea zbog "neovlašćenog korišćenja" motiva sa čuvene slike Sandra Botičelija "Rođenja Venere" iz 15. veka, koja je izložena u čuvenoj firentinskoj galeriji.

Žan-Pol Gotje je koristio lik Venere sa Botičelijeve čuvene slike na majicama, maramama, pantalonama i drugim odevnim predmetima sa potpisom Gotje, "promovišući ih i na svojim društvenim mrežama i veb-stranici, ali je to uradio bez traženja dozvole, i bez dogovora o upotrebi i plaćanju naknade, što je izričito predviđeno zakonom", navodi se u zvaničnom saopštenju koje je objavio muzej.

Sudski postupak se pokreće zbog kolekcije nazvane "Muzej" (Le Musée) koju je modna kuća lansirala početkom godine kao počast svetu umetnosti. U kolekciji su haljine, majice, pantalone i šalovi sa likovima Botičelijevog renesansnog dela, kao i detaljima sa Mikelanđelove slike "Stvaranje Adama" i Rubensove "Tri gracije".

Advokatska služba "Uficija" poslala je pismo modnoj kući tražeći da povuku sa tržišta odeću sa slikom Venere ili da što pre kontaktiraju s Muzejom ne bi li eventualno potpisali komercijalni ugovor te isplatili određenu sumu za dosadašnje korišćenje.

Iz "Uficija" su, međutim, rekli za italijanske medije da, iako je to pismo poslato još u aprilu, iz modne kuće nije stigao nikakav odgovor pa su zbog tog ignorisanja odlučili da se obrate sudu, što predviđa i povlačenje sa tržišta nelegitimne kolekcije kao i plaćanje štete muzeju.

Prema "Codice dei Beni Culturali" (Kodeksu kulturnog nasleđa), upotreba slika koje su javno vlasništvo Italije obavezno je posebno odobrenje i plaćanje takse.

Smeštena u istorijskom centru Firence, Galerija "Ufici" je jedan od svetskih muzeja sa najbogatijom kolekciom. Pored "Rođenja Venere", u njemu se nalazi i Botičelijevo remek-delo "Proleće", kao i umetnička dela Đota, Leonarda da Vinčija, Mikelanđela, Rafaela, Ticijana, Karavađa i Rembranta.

Izvor: RTS
Foto: jeanpaulgaultier/Instagram

Pogledajte još